'Nama kuća nikad nije bila tijesna'

Hadžikadić: Stanje u svijetu? Jedna riječ - nacionalizam! Plemena ostaju plemena... Samo u BiH je sve puta tri!

Front12.04.24, 20:59h

Hadžikadić: Stanje u svijetu? Jedna riječ - nacionalizam! Plemena ostaju plemena... Samo u BiH je sve puta tri!
Nama kuća nikad nije bila tijesna, čak i kad je čeljad bijesna. Ovo nije vrijeme za vođe koji znaju da dijele, nego za vizionare i državnike koji znaju da grade. Integrativne lidere, a ne parcijalne populiste. Bosanstvo je integrativni ključ za Bosnu i Hercegovinu. Doći će vrijeme kada ćemo to svi shvatiti. Nadam se ne prekasno - poručio je Hadžikadić

 

 

Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, smatra da "ovo nije vrijeme za vođe koji znaju da dijele, nego za vizionare i državnike koji znaju da grade" te da je upravo zbog toga "bosanstvo integrativni ključ za Bosnu i Hercegovinu".


Njegov komentar prenosimo u nastavku:


Šta Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Njemačka, Francuska, Rusija, Amerika i slični imaju zajedničko? Nacionalizam u porastu. Još uvijek. Sve više. 


U Srbiji paranoja od moguće rezolucije u Srebrenici. Boje se da će morati platiti odštetu, pa zato i ne daju da se genocid zove genocidom. Nije važno koliko je ljudi zvjerski pobijeno i zašto. Samo neka im ne oduzmu pare. A njihov argument je jasan: svi su protiv Srba. Njihov odgovor svijetu: “srpski svet”. I svi ostali traže krivce da bi napravili svoje svjetove. 


Hrvatima su krivi Bošnjaci, Mađarima emigranti, Njemcima liberali, Francuzima crnci i muslimani, Rusima Ukrajinci, Republikancima u Americi sve što smeta da sve bude kao prije i tako unedogled. 


Plemena ostaju plemena. Neće naprijed. Hoće naprijed, ali u srednji vijek. Populisti i nacionalisti nastoje “probuditi” narod koji je do sada bio “slijep”. Svi sada traže prava koja im je neko kao oteo. Bilo im je najbolje kad su bili plemena. I njima i plemenskim poglavicama.


Samo u Bosni i Hercegovini je sve puta tri. Kad mogu oni drugi i treći, hoćemo i mi, mi koji smo prvi. Sami sebi naravno. A imamo jedno koje i jeste najbolje, jer su sva tri uključena u to jedno. Nama kuća nikad nije bila tijesna, čak i kad je čeljad bijesna. 


Ovo nije vrijeme za vođe koji znaju da dijele, nego za vizionare i državnike koji znaju da grade. Integrativne lidere, a ne parcijalne populiste. 


Bosanstvo je integrativni ključ za Bosnu i Hercegovinu. Doći će vrijeme kada ćemo to svi shvatiti. Nadam se ne prekasno - poručio je Hadžikadić.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook