Skup u Sarajevu

Konaković nakon sastanka bošnjačkih stranaka: 'Rado bismo se odazvali pozivu SDA...'

Front12.04.24, 20:03h

Konaković nakon sastanka bošnjačkih stranaka: 'Rado bismo se odazvali pozivu SDA...'
Konaković je napomenuo da je postignut dogovor da se ovakvi sastanci održe barem dvaput godišnje, te izražava nadu da će se i drugi lideri priključiti ovoj priči i pokrenuti nove incijative i procese

 

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je nakon današnjeg sastanka lidera Bošnjaka iz regiona da je sastanak bio odlična i vrlo korisna razmjena informacija.

 

Kako je kazao, predstavnici Bošnjaka su jedni od drugih čuli kakvo je stanje i položaj Bošnjaka i njihovih predstavnika u vlastima, a odziv lidera iz regiona pokazuje interes za zemljom koju smatraju svojom maticom.

 

- U toku su interesantni procesi, dvije izborne kampanje u Sjevernoj Makedojiji i Hrvatskoj, ali isto tako je važno da smo najavili kontinuitet okupljanja, razgovora i razmjene informacija. Proces evropskih integracija je veoma važan za nas, jer Bošnjaci su autohtoni evropski narod. 

 

Na nama je odgovornost da odgovorimo na neke zahtjeve Bošnjaka iz zamalja regije i da koristimo prilike koje se regionu pružaju u vidu evropskih integracija – kazao je Konaković.

 

Napominje da je postignut dogovor da se ovakvi sastanci održe barem dvaput godišnje, te izražava nadu da će se i drugi lideri priključiti ovoj priči i pokrenuti nove incijative i procese.

 

Odbacio je teze da je ovo okupljanje odgovor na bilo kakva druga okupljanja.

 

- Činjenica je da ljudi koji žive van granica BiH nisu najsretniji našim dosadašnjim odnosom prema njima. Nema nikakvih strahova i potreba da nam bilo ko prigovara. Iz regionalnih centara je stigla inicijativa a mi smo je rado prihvatili za ovakvu saradnju. Bošnjačka vijeća prilično dobro koordiniraju svoje aktivnosti i imaju svoje planove o kojima će se razgovarati na ekspertskom nivou, kao i o pitanjima jezika, historije, kulture, tradicije i drugih pitanja na kojima možemo sarađivati – objasnio je.

 

Dodao je da su se za organizaciju narednog sastanka ponudili Novi Pazar, Skoplje, ali i stranka SDA, na šta je dodao da bi se svim tim pozivima rado odazvao.

 

- Potpuno okupljanje sa svim strankama bi upotpunilo ovu ideju – zaključio je Konaković.

 

(FENA/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook