Nakon zaključka Vlade RS

Da li će Jovan Kalaba i Vanja Bjelica-Prutina podnijeti ostavku: Ostaje li CIK bez dva člana?

Front08.04.24, 12:33h

Da li će Jovan Kalaba i Vanja Bjelica-Prutina podnijeti ostavku: Ostaje li CIK bez dva člana?
Takav zahtjev, u pravnom smislu, smatram nezakonitim, a u političkom smislu, isti smatram svojevrsnim pristiskom na nezavisan i nepristrasan rad člana CIK BiH, rekla nam je Bjelica-Prutina

 

 

Vlada RS-a je nedavno usvojila zaključak kojim se od članova Centralne izborne komisije BIH, koji su iz RS-a, traži da podnesu ostavke. Ovaj zahtjev je upućen nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona, kojim se uvode skeneri i videonadzor u izborni proces, mijenja način imenovanja predsjednika biračkih odbora, uslovi za imenovanje članova CIK-a uvodi zabrana kandidovanja ratnih zločinaca...

 

Ovaj zahtjev ponovio je danas i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

 

- Očekujem da će svi članovi organa za provođenje izbora iz Srpske postupiti po zaključku Vlade i podnijeti ostavke, potvrđujući patriotski odnos prema Srpskoj i slijedeći politiku njenih institucija, objavio je Košarac.

 

To je bio povod da kontaktiramo članove CIK-a iz RS-a Vanju Bjelica-Prutina i Jovana Kalabu.

 

- Neću podnijeti ostavku. Nemam nikakvog komentara u vezi sa tim zahtjevom, jer izjave političara ne komentarišem. bio je kratak i rezolutan u svojoj izjavi Jovan Kalaba.

 

Njegova kolegica iz CIK-a, Vanja Bjelica-Prutina je imala i obrazloženje svoje odluke da neće podnijeti ostavku.

 

- Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, do danas nije zaprimila zaključak Vlade Republike Srpske, kojim poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz Republike Srpske, da podnesu ostavke na dužnost, a o čijem sadržaju smo informisani putem medija. Navedeni zaključak se od različitih nosilaca izvršnih funkcija u medijima različito interpretira, na način da neki ukazuju da se isti odnosi i na članove Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, dok drugi ističu da je isti upućen isključivo članovima gradske i opštinske izborne administracije. Zbog navedenog, u vezi sa upitom za moje postupanje, ukazujem da su prava i obaveze člana Centralne izborne komisije BiH, propisani Izbornim zakonom BIH, te da kao takva ne mogu biti predmet ograničavanja ili ukidanja, pa ni zahtjevanja ostavke od vlade bilo kojeg eniteta. S tim u vezi, takav zahtjev, u pravnom smislu, smatram nezakonitim, a u političkom smislu, isti smatram svojevrsnim pristiskom na nezavisan i nepristrasan rad člana Centralne izborne komisije BiH. Uvažavajući princip vladavine prava, te obavezu nepristrasnog i apolitičnog djelovanja, kategorično odbacujem svaki pokušaj uplitanja u moj rad, kao i svaku vrstu političkog pritiska, izjavila je za Oslobođenje Bjelica-Prutina.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook