ima li kraja?

Ko će prije popustiti: Vlada FBiH opet raspravlja o Gavrankapetanoviću

Front08.04.24, 10:56h

Ko će prije popustiti: Vlada FBiH opet raspravlja o Gavrankapetanoviću
Rimac je odbio dati saglasnost, obrazlažuči to, između ostalog, time što Gavrankapetanović nije u prijavi priložio diplomu, nego uvjerenje sa fakulteta da je diplomirao na master studiju

 


Vlada FBiH bi na današnjoj sjednici ponovo trebala raspravljati o imenovanju Ismeta Gavrankapetanovića za direktora KCUS-a. Ovo će biti već drugi pokušaj da Vlada FBiH razriješi ovo pitanje, nakon što ministar zdravstva FBiH Nediljko Rimac nije dao saglasnost na imenovanje.

 

Podsjećanja radi, Upravni odbor KCUS-a je, nakon što je Upravni odbor KCUS-a krajem novembra smijenio Sebiju Izetbegović sa mjesta direktorice KCUS-a, raspisao konkurs za ovu poziciju. Međutim, čak i prije nego što je konkurs raspisan u javnosti se govorilo kako će na ovu poziciju biti imenovan Gavrankapetanović, jer je, kakos e govorilo, to rezultat međustranačkog dogovora o raspodjeli pozicija, a KCUS je, prema prim pričama, "pripao" NiP-u.

 

U januaru ove godine ove priče su se i ostvarile, jer je UO KCUS-a imenovao upravo Gavrnakapetanovića. Nakon toga, odluka o imenovanju je proslijeđena ministru Rimcu na konačno potvrđivanje. Prilikom svih ranijih imenovanja ovo potvrđivanje je bilo puka formalnost. Rimac se potrudio da ovaj put bude sve drugo, samo ne formalnost.

 

Odbio je dati saglasnost, obrazlažuči to, između ostalog, time što Gavrankapetanović nije u prijavi priložio diplomu, nego uvjerenje sa fakulteta da je diplomirao na master studiju.

 

Potom je Vlada FBiH prije dvije sedmice poikušala da "otkoči" imenovanje, navodeći kako je Upravni odbor KCUS-a napravio pogrešku jer su poslali naknadnu umjesto prethodne saglasnosti. UOKCUS-a je ispravio akti i ponovo ga uputio ka Vladi. Međutim,. po svemu sudeći, ministar Rimac neće promijeniti svoj stav.

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/af)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook