ove namirnice prednjače

Budite oprezni: Evo u kojem voću i povrću se nalazi najviše hemikalija

Hronika08.04.24, 10:24h

Budite oprezni: Evo u kojem voću i povrću se nalazi najviše hemikalija
Na listi zabranjenih proizvoda u BiH našlo se i 4000 kilograma sjemena soje koje također nije ispunjavalo uvjete

 

Od početka godine spriječen je uvoz pola tone jagoda iz Albanije zbog utvrđenog povećanog sadržaja pesticida.

 

Kako su javili iz Inspektorata RS-a, laboratorijskom analizom utvrđena je prisutnost pesticida iznad vrijednosti propisanih pravilnikom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla i na njoj.

 

Pošiljka je po naređenju inspektora uništena pod nadzorom. U ovoj godini do sada je zabranjen uvoz za više od pet pošiljki jagoda porijeklom iz Albanije zbog povećanog sadržaja pesticida. Na listi zabranjenih proizvoda u BiH našlo se i 4000 kilograma sjemena soje koje također nije ispunjavalo uvjete.

 

Utvrđeno je da je klijavosti ispod minimalno propisane za kvalitetu sjemena te je rješenjem republičkog fitosanitarnog inspektora uvozniku zabranjen uvoz i naložen povrat pošiljatelju ili uništavanje – stoji u priopćenju fitosanitarne inspekcije RS. Ranije je zabranjen uvoz krompira iz Egipta, mandarina iz Hrvatske…
No, pitanje je koliko voća i povrća kontaminiranog na kraju ipak, uprkos svim provjerama, završi na našim trpezama. Pixsell je napravio infografiku koja prikazuje koliko “vječnih hemikalija” ima u voću i povrću koje jedemo. Inače, PFAS su perfluorirane i polifluorirane alkilirane tvari koje čine više od 4700 hemikalija. To je skupina umjetnih hemikalija u širokoj upotrebi koje se tokom vremena nakupljaju u ljudima i okolišu.

 

Poznate su kao “vječne hemikalije” jer su iznimno postojane u našem okolišu i tijelima. Mogu prouzročiti zdravstvene probleme kao što su oštećenje jetre, bolesti štitnjače, pretilost, probleme s plodnošću i rak. PFAS tvari dolaze u voće i povrće preko pesticida kojima se tretiraju. U nordijskim zemljama smatra se da je između 750 i 1200 smrtnih slučajeva svake godine povezano s PFAS-om.

 

Njihova se količina u voću i povrću u Evropskoj uniji u posljednjih 10 godina gotovo utrostručila. Najviše PFAS kemikalija, prema Pixsellovoj grafici, kada je riječ o voću, ima u jagodama, breskvama, marelicama, kruškama, trešnjama, stolnom grožđu, borovnicama, bananama, jabukama i dinjama. Kada je riječ o povrću koje ima najviše PFAS hemikalija, na vrhu ljestvice su krastavci, zatim paprike, patlidžani, peršin, zelena salata, celer, špinat, tikvice, grah i prokulice.

 

Ako gledamo države porijekla voća i povrća proizvedenog u EU u kojem je pronađeno najviše PFAS kemikalija, to su Belgija, Nizozemska, Austrija, Španjolska, Portugal, Grčka, Francuska, Češka, Poljska i Njemačka. Od država izvan EU-a najviše je kontaminirano voće i povrće iz Kostarike i Indije.

 

(Večernji.ba/DEPO PORTAL/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook