Kočijaški rječnik lidera RS-a

Konaković: 'Veži konja gdje ti aga kaže'; Dodik: 'Onda uzmi, Dino, pa se veži sam gdje god hoćeš'

Front05.04.24, 07:30h

Konaković: 'Veži konja gdje ti aga kaže'; Dodik: 'Onda uzmi, Dino, pa se veži sam gdje god hoćeš'
Nakon što je nametnuo tehničke Izmjene izbornog zakona, visoki predstavnik je ponovno izmijenio i njegove odredbe, čime je spriječio vladajuće stranke da preuzmu kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom nakon Lokalnih izbora

 

 

Nakon što je nametnuo tehničke Izmjene izbornog zakona, visoki predstavnik je ponovno izmijenio i njegove odredbe, čime je spriječio vladajuće stranke da preuzmu kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom nakon Lokalnih izbora.


Šestoro članova aktuelnog saziva CIK-a, ostaju na ovoj poziciji do 2027. godine jer nakon posljednjih ispravki ne podliježu uslovima o penzionisanju. To znači da će učestvovati i u provođenju Opštih izbora 2026. godine. Visoki predstavnik je, na ovaj način, prije dva dana, u tišini, oduzeo alat vladajućim strankama, da preuzmu kormilo nad Centralnom izbornom komisijom BiH nakon lokalnih izbora.

 

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH je kazao:

 

“Nije baš muštuluk. Katastrofalan je ovaj CIK. I dalje mislim da je to jedno političko tijelo sastavljeno od bivših savjetnika, političkih funkcionera, članova različitih stranaka i ne mislim da je Šmitova odluka dobra. Ali, poštujem Šmitove odluke. Nemam šta tu problematizovati. Kako kažu: veži konja gdje ti aga kaže”.

 

No, na ovo je na Twitteru reagirao i Milorad Dodik:

 

“Onda uzmi Dino pa se veži sam gdje god hoćeš”, naveo je Dodik.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook