Teška ekonomska situacija

Panika u RS-u: Nema inostranih kredita, Dodik traži novac na sve strane

Biznis Klub04.04.24, 09:13h

Panika u RS-u: Nema inostranih kredita, Dodik traži novac na sve strane
Iako su još krajem prošle godine najavljeni strani kreditori koji će biti slamka spasa za RS, nema im ni traga ni glasa

 

 

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska sve je u težoj ekonomskoj situaciji koja bi se mogla i dodatno pogoršati.


Kako piše Rtvbn.com, stranih kreditora, koji su najavljeni još krajem prošle godine nema ni na vidiku, a sve finansijske institucije zatvaraju vrata. Stiže i zvanična opomena od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da je RS na rubu provalije, jer budžet se prazni, a para nema.


Sankcije, opasan teren po kome bankarski sektor ne želi da hoda, stopirale su izgleda i ostale transakcije koje se odnose na zaduženja – kako na domaćem tako i na stranom tržištu. Iako su još krajem prošle godine najavljeni strani kreditori koji će biti slamka spasa za RS, nema im ni traga ni glasa.

 

- Mi idemo na druga tržišta, vjerovatno znate i koja su. Nemamo još toga ko će nam osigurati ta sredstva, imamo tri ponude, pa ćemo vidjeti koja je najpovoljnija i to će se vrlo brzo završiti - najavila je Zora Vidović, ministrica finansija RS-a, još u decembru prošle godine.


Slično obećanje nedavno je dao i premijer RS-a Radovan Višković. I čelnik RS-a Milorad Dodik tvrdi da će osigurati novac i da nema razloga za brigu.


Entitet mora naći strane kreditore, s obzirom na to da budžet za ovu godinu predviđa zaduženje od oko 800 miliona maraka na inostranom tržištu. Nameće se logično pitanje – gdje se to RS namjerava zadužiti?


Da su sumnjiva posla u pitanju, nedavno je zvanično potvrdio i MMF, koji je također obaviješten da RS planira značajno zaduživanje, ali da to finansiranje nije jasno identifikovano.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook