ZABRINUTOST RASTE, ALI...

'Jedino u ovom slučaju vidim šansu da je Danka živa': Igor Jurić iznio pojedinosti o sudbini nestale djevojčice

Hronika30.03.24, 13:23h

'Jedino u ovom slučaju vidim šansu da je Danka živa': Igor Jurić iznio pojedinosti o sudbini nestale djevojčice
Moram da kažem da sam se te prve večeri radovao što dijete nije pronađeno, s obzirom na vrlo surove vremenske uslove koji su vladali to veče. Padala je kiša i bilo je izuzetno hladno i plašio sam se da dijete tog uzrasta neće preživjeti - kaže Jurić

 

 


Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i inicijator sistema "Pronađi me" istakao je da će istraga povodom nestanka Danke Ilić (2) ići u onom smjeru kako policija bude dobijala informacije.


Kako je rekao, ono što zasigurno znamo jeste da je teren pretražen i da taj dio, u koji je mnogo snaga utrošeno kako bi se dijete pronašlo, više neće biti pod nadzorom što je, kako navodi, dobra okolnost jer će se preusmjeriti u drugom pravcu, prenopsi Telegraf.rs.


- Sada se kreće u taj operativni rad, tj. sada se ispituju direktni svjedoci. Mnogo toga je kontradiktorno u samom slučaju, a specifičan je po tome što je dijete uzrasta od dvije godine. Sam sistem pokrenut je malo kasnije upravo iz tog razloga jer je ukazivano i prijavljeno da je dijete negdje samo otišlo u tu šumu i s obzirom na uzrast pretpostavljalo se da ne može daleko da ode - objašnjava Jurić.


Nakon što je nestanak prijavljen, policija je vrlo brzo stigla, prvo sa 25 službenika na teren, a kasnije je stiglo i 200 ljudi, pripadnika žandarmerije, međutim, kako napominje, pretraga nije dala rezultat.


- Moram da kažem da sam se te prve večeri radovao što dijete nije pronađeno, s obzirom na vrlo surove vremenske uslove koji su vladali to veče. Padala je kiša i bilo je izuzetno hladno i plašio sam se da dijete tog uzrasta neće preživjeti - nastavlja Jurić.


Međutim, još više vremena je prošlo, a Igor je napomenuo da su sada već svi mnogo zabrinuti i da mogu da se nadaju da je u pitanju samo jedna stvar.


- Možemo da se nadamo samo, i ja iskreno ću biti sretan ako se neko javi za otkup djeteta, jer jedino tu vidim šansu da je dijete živo - rekao je Jurić za TVCG.


On ističe, da će ovaj slučaj, kakav god ishod bio, promijeniti sistem potrage za djecom u Srbiji.


- Sa ponosom moram da kažem da su svi veoma profesionalno prišli samom novom načinu potrage za djecom. Mediji su prekidali programe na svakih 30 minuta, aerodrom Nikola Tesla je objavio na svim bilbordima, zatim dobili smo svi SMS poruke. To jeste bilo malo problematično, ali se radi na unapređenju - rekao je on i dodao da su i svi taksisti u Srbiji koji imaju monitore u vozilima objavili da je nestalo dijete.


- Ovo je zaista jedna revolucija u potrazi za djecom i apelujem prije svega na donosioce odluka u Crnoj Gori da prije svega urade isto, da kada vi tražite dijete u Podgorici, da ga i mi tražimo u Beogradu, a da kada mi tražimo dijete u Boru, da ga tražite i vi u vašoj zemlji - zaključio je Jurić.


Podsjetimo, potraga sa Dankom Ilić (2) ušla je u peti dan. Ni jučerašnja potraga se nije završila slavno, uprkos višečasovnim naporima svih pripadnika MUP-a.


Danka Ilić posljednji put je viđena u utorak oko 13.45 sati u Banjskom polju. U trenutku nestanka na sebi je imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep.


Sistem "Pronađi me" je zbog njenog nestanka aktiviran prvi put u Srbiji, a kako je navedeno na sajtu 'pronadjime.mup.gov.rs', djevojčica ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook