potvrdio sud bih

Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću zakazan za 3. april

Front25.03.24, 10:03h

Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću zakazan za 3. april
Glavni pretres protiv Dodika je, nakon višekratnog prolongiranja, otvoren 5. februara, a protiv Lukića 13. februara, budući da je na ročištu 17. januara postupak protiv njih privremeno razdvojen, nakon što Lukić iz zdravstvenih razloga nije pristupio suđenju

 


 U Sudu Bosne i Hercegovine 3. aprila bit će nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika tog bh. entiteta Milošu Lukiću. Prema rasporedu objavljenom na službenoj stranici Suda BiH ročište optuženima zakazano je za 13 sati. 


Glavni pretres protiv Dodika je, nakon višekratnog prolongiranja, otvoren 5. februara, a protiv Lukića 13. februara, budući da je na ročištu 17. januara postupak protiv njih privremeno razdvojen, nakon što Lukić iz zdravstvenih razloga nije pristupio suđenju.

 

U međuvremenu, Lukićeva odbrana je zatražila spajanje postupka, a odbrana Dodika uputila je prijedlog za izuzeće sutkinje Suda BiH Sene Uzunović, koja u ovom slučaju angažirana umjesto ranijeg sudije Mirsada Strike koji uskoro ide u penziju.  

 

Inače, otvaranje glavnog pretresa protiv Dodika i Lukića trebalo je uslijediti u decembru prošle godine, ali je višekratno prolongirano iz procesnih razloga, odnosno zbog opetovanih zahtjeva odbrane, koja je insistirala na izmještanju suđenja iz Sarajeva u Banja Luku, potom na izuzeću sudija i tužitelja, a što je Sud u konačnici odbio kao neosnovane ili nedopuštene.

 

Dodik i Lukić se terete za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

 

(FENA/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook