Tužne žene windsorske

Kate Middleton nije izbjegla sudbinu prethodnica, nalazi se tamo gdje završi svaka žena iz kraljevske porodice

ŽENA iN23.03.24, 20:51h

Kate Middleton nije izbjegla sudbinu prethodnica, nalazi se tamo gdje završi svaka žena iz kraljevske porodice
Princeza od Walesa sada se našla tamo gdje završi svaka žena iz kraljevske obitelji: na vrućem stolcu

 

Izvor: Gloria.hr

Piše: Livia Čveljo

 

Jednom davno, zgodni mladi princ upoznao je mnoge ljupke, inteligentne i dobre dame te je morao odabrati jednu koja će mu postati suprugom. Nova članica obitelji bila je prava ljepotica koja je unijela dašak svježine u rigidnu kraljevsku svakodnevicu. Uživala je u naklonosti mnogih, a onda se odjednom nešto promijenilo. Možda se drznula izreći svoje mišljenje. Ili se pojavila u javnosti neprikladno odjevena, ili je prekršila tradiciju i uopće se nije pojavila – ili je naprosto bilo za očekivati da ne može uvijek biti savršena.

 

Koji god razlog bio, zlatna djevojka ubrzo je postala sponzoruša. Ili su je prozvali nepristojnom, bez manira, okrutnom, manipulativnom, ružnom ili debelom. Prinčevi s vremena na vrijeme mogu postati žabe, ali princeze, čini se, uvijek završe kao negativke ili žrtvena janjad i koristi ih se da gase požare, ako to zahtijevaju njihovi supruzi. To se desilo Diani Spencer, Sari Ferguson i Camilli Parker Bowles, prije nego što je postala kraljica Camilla. Dogodilo se to i Meghan Markle, na neki način i Wallis Simpson.

 

A pošteđena nije bila ni Kate Middleton – kada su princ William i ona hodali, govorili su kako je s njim zbog titule. Nakon vjenčanja, izgledalo je da bi Kate mogla postati iznimka, jedina privilegirana windsorska žena kojoj je dopušteno ono što drugima nije.


Ali princeza od Walesa sada se našla tamo gdje završi svaka žena iz kraljevske obitelji: na vrućem stolcu. Gdje svi upiru prstom u nju. Kao što znate, osim ako niste bili na nekom pustom otoku, palača je nedavno objavila fotografiju Kate s njeno troje preslatke djece – što je prvo "pokazivanje" u javnosti od siječnja kada je objavljeno da ide na operaciju abdomena. Trebala je otprilike minuta da ljudi provale da je riječ o photoshopu, a potom su iz palače krivicu svalili na Kate, koja se "posula pepelom" i rekla da je ona editirala fotku.

 

A nakon mjeseci nagađanja, jučer smo saznali da ima karcinom. Stručnjakinja za kraljevske dvore Daniela Elser nedavno je rekla da Kate stvara kaos te da je predmet ismijavanja. Danas joj je vjerojatno neugodno. Zašto se prema windsorskim ženama tako odnose? Počnimo od činjenice da kraljevska obitelj ustvari ne vlada Velikom Britanijom. Oni su više obiteljska firma koja ne radi ništa, osim kraljevske djece, a porezni obveznici im plaćaju lagodan život. Pripadnici kraljevske obitelji i njihovi bračni suputnici svakodnevno moraju dokazivati da monarhija poreznim obveznicima daje vrijednost za novac: da su kraljevi i kraljice, lordovi i dame korisni simboli, iskreni, postojani i autentični. U takvom sustavu, monarhija je najvažnija. Muška djeca su nasljednici ili rezerve. Žene su povijesno služile za rađanje djece i bile su u ulozi "manekenki". Njihov posao je da budu vitke, malo govore, lijepo se odijevaju i rađaju nasljednike koji će također biti vitki, malo govoriti i lijepo se odijevati. Princ Philip je navodno odobrio Dianin ulazak u obitelj jer je visoka. Kada nešto ugrozi reputaciju starijeg člana, žena ima još jednu važnu ulogu: biti živi štit.


Je li kralj Edward VIII. abdicirao i pobjegao u Francusku kako bi bio s Wallis Simpson? Sigurno je krivnja na američkoj razvedenici. Je li princ Charles imao ljubavnicu? Okrivimo njegovu majku što mu nije dala da oženi svoju pravu ljubav. Okrivimo jednako tako njegovu suprugu koja ga nije mogla odvratiti od preljuba. I k tome, nazovite ljubavnicu ružnom. Je li princ Harry odbio izvršavati obiteljske obaveze i pobjegao u sunčanu Kaliforniju? Okrivimo suprugu koja ga je prisilila na to.

 

A možda su svi trebali obratiti pozornost na prijateljstvo princa Andrewa s Jeffreyjem Epsteinom, umjesto na to kako izgleda njegova supruga.


Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook