VIDEO/ POČELA KEMOTERAPIJA

Šok iz Kensingtonske palače: Kate Middleton dijagnosticiran rak! Princeza se oglasila video snimkom...

Hronika22.03.24, 19:18h

Šok iz Kensingtonske palače: Kate Middleton dijagnosticiran rak! Princeza se oglasila video snimkom...
- Kao što možete zamisliti, za ovo je trebalo vremena. Trebalo mi je vremena da se oporavim od velike operacije kako bih započela liječenje - kazala je princeza

 

 

 

Princeza od Walesa saopćila je danas da je u ranoj fazi liječenja nakon što je testovima otkriveno da boluje od raka.

 

U video izjavi, Catherine kaže da je to bio "veliki šok" nakon "nevjerojatno teških nekoliko mjeseci", javio je BBC.

 

Poslala je, međutim, pozitivnu poruku, rekavši: "Dobro sam i svakim danom postajem jača".

 

Detalji o raku nisu otkriveni, ali Kensingtonska palača kaže da je uvjerena da će se princeza potpuno oporaviti.

 

U princezinoj izjavi objašnjava se da se, kada je u januaru imala operaciju abdomena, nije znalo da postoji rak.

 

- Međutim, pretrage nakon operacije pokazale su da postoji rak. Moj lijekarski tim stoga je savjetovao da se podvrgnem preventivnoj kemoterapiji i sada sam u ranoj fazi tog liječenja - rekla je princeza.

 

Kaže da misli na sve one koji su pogođeni rakom, dodavši: "Za sve koji se suočavaju s ovom bolešću, u bilo kojem obliku, molimo vas da ne gubite vjeru i nadu. Niste sami".

 

Catherine je kazala da je oporavak od operacije u januaru, zbog stanja koje nije otkriveno, potrajao i da je sada prioritet umiriti njenu porodicu.

 

-William i ja činili smo sve što možemo da procesuiramo i riješimo ovo privatno za dobrobit naše mlade porodice - dodala.

 

Princeza je dodala: "Trebalo nam je vremena da sve objasnimo Georgeu, Charlotte i Louisu na način koji je njima prikladan i da ih uvjerimo da ću biti dobro".

 

Istakla je da porodica sada treba "nešto vremena, prostora i privatnosti".

 

 

 

Sada se ne očekuje da će se Catherine i princ William pojaviti s kraljevskom porodicom na uskrsnu nedjelju, a za princezu neće biti prijevremenog povratka službenim dužnostima.

 

Palača je također saopćila da je iznenadna odsutnost princa Williama s komemoracije krajem februaru bila posljedica otkrića Catherinine dijagnoze raka.

 

Od operacije u januaru par se suočio s intenzivnim nagađanjima javnosti i pomamom društvenih medija o njenom zdravlju. Od Božića nije bila na službenim događanjima.

 

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je Catherine svojom izjavom pokazala "ogromnu hrabrost", poželjevši joj "brz oporavak".

 

- Posljednjih sedmica bila je podvrgnuta intenzivnom ispitivanju i nepravedno su je tretirali određeni dijelovi medija širom svijeta i na društvenim mrežama. Kada je riječ o zdravstvenim pitanjima, kao i svima drugima, mora joj se omogućiti privatnost da se usredotoči na svoje liječenje i bude sa svojom porodicom punom ljubavi - poručio je.

 

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook