UTOČIŠTE ZA 1,5 MILION PALESTINACA

Netanyahu se ne zaustavlja, odbrusio Blinkenu: 'Izrael će ući u Rafah sa ili bez podrške SAD-a!'

Front22.03.24, 17:49h

Netanyahu se ne zaustavlja, odbrusio Blinkenu: 'Izrael će ući u Rafah sa ili bez podrške SAD-a!'
Oko 1,5 miliona Palestinaca našlo je utočište u gradu Rafahu, koji je postao ogroman izbjeglički kamp. Nakon sastanka s američkim državnim tajnikom, izraelski premijer je izjavio kako je Blinkenu rekao: "Nemamo načina da porazimo Hamas bez ulaska u Rafah i eliminacije ostatka (Hamasovih) bataljona tamo"

 

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu, koji se nalazi u posjeti Izraelu, da će Izrael ući u Rafah i da je to jedini način da se porazi Hamas.


Izrazio je nadu da će za to dobiti podršku SAD-a, ali je također potvrdio da je Izrael spreman ući u grad bez podrške svog ključnog saveznika.


Oko 1,5 miliona Palestinaca našlo je utočište u gradu Rafahu, koji je postao ogroman izbjeglički kamp.


Nakon sastanka s američkim državnim tajnikom, izraelski premijer je izjavio kako je Blinkenu rekao: "Nemamo načina da porazimo Hamas bez ulaska u Rafah i eliminacije ostatka (Hamasovih) bataljona tamo".


-Nadam se da ćemo to učiniti uz podršku Sjedinjenih Država, ali ako budemo morali, učinit ćemo to sami - rekao je Netanyahu, javlja BBC.

 

On je također kazao da je rekao Blinkenu da prepoznaje potrebu za evakuacijom civila iz ratnih zona i dostavom humanitarne pomoći. Kaže da Izrael "radi za ovo".


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook