odlučeno na samitu u Briselu

Pala historijska odluka: BiH dobila 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora sa EU

Front21.03.24, 20:32h

Pala historijska odluka: BiH dobila 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora sa EU
Šefovi država i vlada država članica odlučivali su danas o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom na osnovu preporuke Evropske komisije, koja je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uvjete za početak dugog puta prema članstvu u Uniji

 

Evropski čelnici dali su zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, odlučeno je na samitu u Briselu, javlja Al Jazeere.

 

Šefovi država i vlada država članica odlučivali su danas o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom na osnovu preporuke Evropske komisije, koja je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uvjete za početak dugog puta prema članstvu u Uniji.

 

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je Bosna i Hercegovina, od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. godine, napravila “impresivne korake” u evropskim integracijama.

 

“Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina”, rekla je Von der Leyen.

 

“Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju te zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.”

 

Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU 2016. godine, a Evropska unija odobrila je status kandidata u decembru 2022.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook