Sastanak u Rusiji

Lavrov ukorio Dačića: 'Nemoj me zvati dragi prijatelju...'

Front21.03.24, 17:41h

Lavrov ukorio Dačića: 'Nemoj me zvati dragi prijatelju...'
Zanimljivo, Lavrov se obratio Dačiću s "dragi Ivica", jedan drugom obraćali su se na "ti". No, Lavrov je ipak ukorio Dačića kada ga je nazvao "dragim prijateljem"

 

 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov morao je raditi i na svoj 74. rođendan te je primio u posjet srbijanskog kolegu Ivicu Dačića. Srpski političari jedni su od rijetkih u Europi koji imaju gotovo stalni kontakt s ruskim dužnosnicima otkad je počela ruska agresija na Ukrajinu, koju Beograd nije osudio, niti je zbog toga uveo sankcije Rusiji.


Ivica Dačić, iako u tehničkom mandatu jer Srbija još nema vladu, došao je u Moskvu, kako se u kuloarima priča, da ishodi od Rusije pomoć oko Kosova, ali i dogovori povoljne, no zbog situacije otežane isporuke ruskog plina i nafte, stoga je u delegaciji i šef Srbijagasa Dušan Bajatović, prenosi Jutarnji list.


Ruski mediji navode da Srbija želi povećati obim nabave ruskog plina za više od tri milijarde kubnih metara godišnje. Osim toga, Dačić je zahvalio Rusiji koja će u povodu 25. godišnjice NATO-ove intervencije u Srbiji zatražiti da se o tome raspravlja u Vijeću sigurnosti UN-a. Uz to, najavljeno je da će Rusi isporučiti Srbiji svoje stare helikoptere Mi-17 i Mi-35, a dio tih rashodovanih helikoptera Srbiji će dati i Cipar.


Zanimljivo, Lavrov se obratio Dačiću s "dragi Ivica", jedan drugom obraćali su se na "ti". No, Lavrov je ipak ukorio Dačića kada ga je nazvao "dragim prijateljem" te mu je pojasnio da mu je trebao reći "dragi druže" jer kod Rusa "prijatelj znači manje od druga".


Kako je priopćilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova, a prenijela režimska agencija TASS, strane planiraju razgovarati o širokom spektru pitanja rusko-srpske političke i gospodarske suradnje te razmijeniti mišljenja o situaciji na Kosovu, u BiH i balkanskoj regiji u cjelini jer, kako je rekao Lavrov, "na Balkanu je stanje ozbiljno i krizno", a to, ističe, "brine Moskvu". TASS navodi da su "odnosi dviju zemalja bratski", a ostali ruski mediji navode da Srbija nije uvela sankcije "unatoč ozbiljnom pritisku kolektivnog Zapada na Srbiju" te ističu kako su dobili obećanje da se Srbija i nadalje "neće pridružiti zapadnim restrikcijama".


Ruski mediji navode riječi srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da "Zapad nije zainteresiran za samostalnu i nezavisnu Srbiju i nastavit će vršiti sve veći pritisak da se prizna neovisnost Kosova". Stoga navode da je Dačić došao tražiti rusku podršku oko toga te da spriječi "eventualno članstvo Kosova u UN-u", a Rusija se, kaže Lavrov protivi "militarizaciji Kosova" te traži osnivanje Zajednice srpskih općina. Kako je rekao Lavrov, a navodi TASS, Zapad, kršeći sve norme, dovodi u pitanje "ravnopravnost triju naroda u BiH" i podržava "centralizaciju vlasti u Sarajevu".


Danas, 21. ožujka, Sergej Lavrov i Ivica Dačić u Moskvi će biti i na prijateljskoj utakmici reprezentacija Rusije i Srbije. Od početka ruske agresije na Ukrajinu i izbacivanja Rusije iz svih natjecanja Fife i Uefe u veljači 2022. godine, to je prva utakmica s jednom europskom reprezentacijom. Ruski mediji su tom događaju pridali veću pozornost nego samom posjetu Ivice Dačića.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook