GRADONAČELNICA SARAJEVA

Karić: Armija RBiH se izborila da Franjo danas može slobodno govoriti

Front08.03.24, 10:40h

 Karić: Armija RBiH se izborila da Franjo danas može slobodno govoriti
Šarčević je, naime, komentarisao fotografiju koju je Karić objavila povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH. Karić je na toj slici pozirala sa dječakom u maskirnoj uniform

 


Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, oglasila se na društvenim mrežama povodom prijetnji upućenih Franji Šarčeviću, matematičaru, glavnom i odgovorni uredniku portala Prometej.ba.

 

Šarčević je, naime, komentarisao fotografiju koju je Karić objavila povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH. Karić je na toj slici pozirala sa dječakom u maskirnoj uniformi.

 

- Ovu sliku sarajevske gradonačelnice sa žrtvom svog zlostavljanja (sakrio sam lice nedužnog djeteta) vrijedi sačuvati kao simbol jednog beznadežno bolesnog društva kojem, bojim se, ni dragi Bog više ne može pomoći, napisao je Šarčević. 

 

Potom se suoči sa nizom uvreda i prijetnji koje je prijavio policiji, te je poručio da će zbog toga napustiti BiH.

 

Sada je upravo gradonačelnica Karić odgovorila na pitanja koja su joj postavile kolege sa Radija Slobodna Evropa.

 

Osuđujem sve vrste prijetnji i bilo kakve pritiske na bilo koga. Naročito ističem da javne osobe i akademski radnici čija riječ ima posebnu težinu u javnom prostoru moraju dodatno voditi računa o svojim izjavama kako ne bi povrijedili osjećanja “običnih ljudi”.

 

2. Šta mislite o izjavi gospodina Šarčevića na navedenu fotografiju?

 

Gospodin Šarčević ima pravo na svoje mišljenje. I nije bitno da li se ja s njim slažem ili ne. Isto tako, građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da se oblače kako žele. Kao što i roditelji imaju pravo da u srca svoje djece ugrađuju patriotizam. A voljeti svoju zemlju ne znači mrziti nekoga. Armija RBIH se borila i izborila za slobodu svih nas. Armija RBiH se izborila da Franjo Šarčević danas može slobodno govoriti i protiv te Armije i protiv bilo čega. Upravo zbog toga ja, kao gradonačelnica, imam i moralnu i službenu obavezu da njegujem sjećanje na našu Armiju i na našu zastavu pod kojom se ta Armija borila.

 

3. Mislite li da se niste trebali fotografisati i objaviti fotografiju sa malodobnim djetetom u maskirnoj uniformi?

 

Ja se svakodnevno fotografišem sa ljudima koji žele da se fotografišu sa mnom. Dijete je bilo u pratnji roditelja. I meni je zadovoljstvo bilo fotografisati se sa dječakom koji već dobro zna ko se izborio za njegovu slobodu. I slobodu svih nas, napisala je Karić.

 

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook