umire li posljednja nada

Oglasili se iz Suda BiH povodom pomilovanja Fadila Novalića

Front07.03.24, 16:20h

Oglasili se iz Suda BiH povodom pomilovanja Fadila Novalića
U posljednjih šest godina Predsjedništvo nije nikoga pomilovalo. Odbijena je jednoglasno čak 21 molba

 


Sud BiH nije zvanično obaviješten o zahtjevu osuđenog Fadila Novalića za pomilovanje.

 

Ovo je danas rečeno iz Suda BiH za Avaz.

 


Sud BiH je, podsjećamo, prije dva dana odbio molbu njegovih advokata za odgodu izvršenja kazne zatvora. 

 

Novalić je još jučer trebao, prema uputnom aktu Suda, biti u Vojkovićima, ali žalba, koja će biti upućena, odgađa izvršenje kazne.

 

Do tada Novalić igra na kartu pomilovanja i zahtjeva koji je upućen Predsjedništvu BiH putem Ministarstva pravde BiH. O tome mora biti upoznat i Sud.

 

Sada je sve na Komisiji za pomilovanje i Sudu BiH, koji prije odluke Predsjedništva moraju dati svoje mišljenje, negativno ili pozitivno, na molbu advokata da ga pomiluju.

 

Ostalo je, onda, na članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću, Željki Cvijanović i Denisu Bećiroviću. Vruć krompir prebačen je sada u njihovu avliju, iako je Sud rekao svoje.

 

Predsjedništvo BiH, prema Zakonu o pomilovanju, može osuđenim osobama dati pomilovanja za krivičnopravne sankcije koje je izrekao Sud BiH ili drugi sud u BiH na koji je s državnog nivoa preneseno vođenje postupka.

 

Prema Zakonu, Predsjedništvo daje potpuno ili djelimično oslobađanje od izvršenja kazne ili zamjenjuje izrečenu kaznu blažom kaznom ili uvjetnom osudom te određuje brisanje osude.

 

Iz Zakona su izuzeta djela genocida i ratnih zločina.

 

Međutim, prema informacijama Avaza, u posljednjih šest godina Predsjedništvo nije nikoga pomilovalo. Odbijena je jednoglasno čak 21 molba.

 

 Kako navodi Avaz u javnosti se već spekulira da bi Cvijanović, koja slijepo prati Dodika, koji je izjavio da je Novalić nevin osuđen, mogla glasati za to da se on pomiluje. Isto važi i za Komšića, koji je blizak SDA, Bakiru i Fadilu. 

 

Ali,  iz njegovog kabineta, pak tvrde da neće glasati za pomilovanje Novalića.

 


Slično je jučer poručio i Denis Bećirović.

 

- Ako takav prijedlog dođe u Predsjedništvo, nemam nikakvu dilemu kako ću glasati. Moramo uvažavati, dakle, Bosnu i Hercegovinu, njen pravosudni sistem, a nikako biti pod utjecajem bilo kojih političkih partija - kazao je Bećirović.

 

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook