Otvoreni sukob

Alarm u Mađarskoj: Viktor Orban posvađao se s jedinim čovjekom s kojim nije smio!

Front07.03.24, 12:16h

Alarm u Mađarskoj: Viktor Orban posvađao se s jedinim čovjekom s kojim nije smio!
Poremećaj zbog spora utjecao je na forintu koja je pala na najnižu razinu ove godine

 

 

Mađarski premijer Viktor Orban mjesecima je tjerao mađarsku središnju banku da agresivnije smanji kamatne stope i izvuče zemlju iz recesije. Napetost prelazi u otvoreni sukob, piše Bloomberg.

 

Guverner Gyorgy Matolcsy, nekoć Orbanova desna ruka, sada se nalazi u oštrom sukobu s njegovim taborom. Javne prozivke i prepucavanja oko smanjenja stopa, autonomije središnje banke i vjerodostojnosti ne prestaju već neko vrijeme, ali sada je sve poprimilo novu dimenziju.
 

Nepovjerenje između dviju strana toliko je intenzivno da je sva smislena komunikacija između njih prekinuta, tvrde anonimni izvori dobro upoznati sa sporom.
 

Eskalirajući spor razotkriva novu razinu disfunkcionalnosti u krugovima ekonomske politike u Budimpešti, uznemirujući ulagače i šaljući forintu na najnižu razinu u odnosu na euro u godini dana.

 

- Udar na vjerodostojnost središnje banke za Orbana je prihvatljiv ako ispuni svoje ciljeve, rekao je za Bloomberg Malin Rosengren, upravitelj portfelja u Bluebay Asset Managementu. ‘Međutim, takav gubitak vjerodostojnosti destabilizira valutu u godinama koje dolaze.‘
 

Svađa je dosegla točku ključanja prošlog tjedna, kada je vlada otkrila planove za jačanje nadzora nad središnjom bankom, navodno kako bi usavršila ono što vidi kao slabo financijsko upravljanje, posebno povezano s kontroverznom mrežom zaklada. Matolcsy je to nazvao ‘značajnim napadom‘ na instituciju monetarne politike.
 

Zaklade, koje je prije desetak godina osnovao Matolcsy i koje su od tada uglavnom ulagale u nekretnine, našle su se pod lupom Europske središnje banke. Orban, koji je u početku pružao političko pokriće usred optužbi za zlouporabu, promijenio je stav i fokusirao se na ulaganja.
 

Vladin je cilj je barem djelomični pokušaj rješavanja pravnih pitanja oko zaklada, u kojima su radili prijatelji i saveznici guvernera i koje su od samog početka smetale nekima u instituciji, izjavio je za Bloomberg anonimni izvor. Središnja banka obećala je zatvoriti entitete u prošlosti, ali nije to ispunila.
 

Poremećaj zbog spora utjecao je na forintu koja je pala na najnižu razinu ove godine. To je potaknulo ministra financija Mihalyja Vargu da u intervjuu za Bloomberg potvrdi da bi vlada mogla ponovno razmotriti osporavane zakone kada kabinet o njemu bude raspravljao sljedećeg tjedna.


Zanimljivo je da je forinta ojačala u odnosu na euro nakon Varginog komentara.
 

- Napad na neovisnost središnje banke uvijek je zabrinjavajuć, rekao je Enzo Puntillo, voditelj zaduženja za tržišta u razvoju u Zuercher Kantonalbank, koji je kupio istočnoeuropske obveznice 2022. prije nedavnog ciklusa popuštanja. ‘Mnoge ekonomske nevolje započinju na ovaj način.‘
 

Mađarsko gospodarstvo vrijedno 180 milijardi dolara doživjelo je jedno od najtežih padova nakon pandemije, gurnuvši tu članicu Europske unije u produženu recesiju, gotovo izazvavši krizu valute i jednu od najviših stopa inflacije u regiji. Industrijska proizvodnja, pokretač mađarskog izvoza, i dalje je u zastoju, dok potrošnja nije potaknula gospodarstvo.
 

Zastoj se djelomično temelji na tome koji su politički alati na dohvat ruke, uključujući Matolcsyjev poziv na veću fiskalnu suzdržanost i Orbanov kabinet koji se zalaže za poticajne programe, uključujući subvencionirane korporativne zajmove i ograničenja na hipoteke i kredite tvrtki.
 

Ti programi, zamisao ministra gospodarstva Martona Nagyja, Matolcsyjevog bivšeg zamjenika, u središnjoj banci smatraju podrivanjima političkih ciljeva i ometanjem monetarne transmisije. Središnja banka vodi tekući popis takvih politika, prema osobama upoznatim s tim pitanjem.
 

Vlada zauzvrat optužuje središnju banku da odugovlači sa snižavanjem stopa, koje nije držalo korak s usporavanjem inflacije. To je dovelo do najviše razine stvarne kamatne stope u EU - što je pozitivan dokaz, prema Orbanovom krugu, da oni koji određuju stope nisu u dodiru s ekonomskim problemima stvarnog svijeta.
 

Malo je vjerojatno da će spor rezultirati Matolcsyjevom smjenom godinu dana prije isteka njegovog mandata, tvrde dobro upućeni. Vjerojatnije je, rekli su, da će vlada čekati do isteka mandata, a ministar financija očekivani je naslejdnik.
 

Dok se Matolcsy i dalje povremeno sastaje s Vargom kako bi razgovarali o gospodarstvu, to se ne može reći za Nagyja. Nekoć Matolcsyjev štićenik, Nagy je izbačen iz središnje banke 2020., samo da bi postao Orbanov ekonomski savjetnik, a kasnije i njegov ministar.
 

Prošli tjedan Matolcsy je Nagyja nazvao nesposobnim menadžerom i rekao da je njegova politika usmjerena na povećanje potrošnje ‘osuđena na propast‘.
 

Nagy je dodao i da mu je drago što Matolcsy više nije njegov šef.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook