'neka smo izdali i SDA i DF'

Nermin Nikšić odgovara na optužbe da je 'izdajnik' i otkriva: Da li Denis Bećirović osniva svoju stranku?

Front06.03.24, 21:58h

Nermin Nikšić odgovara na optužbe da je 'izdajnik' i otkriva: Da li Denis Bećirović osniva svoju stranku?
Teret nosim na način da sam dostupan svim institucijama zemlje za sve što sam uradio da odgovaram. I ako je izdaja ovo što sada radimo, da dovedemo BiH u fazu da dobijemo zeleno svjetlo za EU, pa neka smo izdali i SDA i DF - poručuje Nikšić

 

 

 

Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik SDP-a u večerašnjem izdanju emisije Pressing na N1 govorio je o odnosima sa partnerima u državnoj vlasti, ali i o saradnji sa vlastitim stranačkim kolegama. S tim u vezi, odgovara i na navode da član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović (SDP), kreće u osnivanje vlastite stranke.


Kada je u pitanju saradnja sa aktuelnim partnerima, vrlo česte su optužbe aktuelne opozicije o Nikšiću kao ‘izdajniku’. Kaže da ga takvi navodi ne uznemiruju.


- Teret nosim na način da sam dostupan svim institucijama zemlje za sve što sam uradio da odgovaram. I ako je izdaja ovo što sada radimo, da dovedemo BiH u fazu da dobijemo zeleno svjetlo za EU, pa neka smo izdali i SDA i DF - odgovorio je.


U Pressingu je bilo riječi i o saradnji sa partnerima, a jedan od njih, Milorad Dodik, ne prestaje ponavljati prijetnje o secesiji RS. Nikšić tvrdi da na zajedničkim sastancima – predsjednik ovog entiteta o tome nikada nije “ozbiljno progovorio”.


- Svaka priča o tome da će neko otcijepiti dio BiH, ni na kakav način ne može proći mirno. Koji će Ustavni sud to spriječiti ako oni donesu odluku o secesiji? O tome nema priče, ali onda moramo znati da više ništa neće biti isto i da će se ljudi ponovo hvatati za vratove. To ne treba ni Dodiku, ni nikome drugom. Dodik o tim stvarima nikada ozbiljno nije progovorio - rekao je Nikšić.


Ipak, progovorio je Dodik nedavno o bivšem premijeru Federacije BiH, koji bi uskoro trebao na služenje zatvorske kazne. Dodik tvrdi da je “nepravedno osuđen”.


- Ja ne želim da komentarišem. Žao mi je čovjeka, ali to je presuda Suda BiH. Možda Dodik vidi mogućnost pomilovanja, ako bude presuđen - stava je Nikšić.


Odluku o pomilovanju bi trebalo donijeti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a njegov član, Denis Bećirović, kaže Nikšić, treba postupiti po vlastitom nahođenju, bez konsultacija sa predsjendikom stranke.


Pri pomenu Bećirovića, Nikšić kaže da nisu istiniti pojedini navodi da on planira osnivanje nove stranke, dodajući da su im odnosi odlični.


Ipak, komunikaciju nema sa načelnikom općine Stari Grad, Irfanom Čengićem (SDP), dok za gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić i Denisa Bećirovića ponavlja da “nema govora” da će u osnivanje zasebne stranke.


Bilo je riječi i o tome kakav politički kurs će zauzeti Trojka prema partnerima ukoliko do otvaranja pregovora sa Evropskom unijom u martu ipak ne dođe. Nikšić u Pressingu poručuje da će on biti promijenjen, opširnije o tome čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook