doprinos oporavku bh. ekonomije

'Ovo jeste investicija, ali i ulaganje u prosperitet zajednice i BiH u cjelini': Faruk Hadžić o Rudniku Rupice u Varešu

Biznis Klub04.03.24, 13:15h

'Ovo jeste investicija, ali i ulaganje u prosperitet zajednice i BiH u cjelini': Faruk Hadžić o Rudniku Rupice u Varešu
Nakon otvaranja rudnika, imaćemo prilike svjedočiti kako ovaj višemilionski projekat utiče na izvoz iz BiH, te još važnije kako utiče na lokalnu i državnu ekonomsku situaciju - zaključuje Hadžić u svojoj objavi

 

 

Uoči zvaničnog otvaranja rudnika Rupice u Varešu kompanije Adriatic Metals BiH, koje je zakazano za utorak, 5. mart, ekonomski analitičar Faruk Hadžić u svojoj novoj objavi na LinkedIn nalogu, ističe da bi upravo rudnik mogao riješiti izazove s kojima se BiH suočava od početka ove godine kad je riječ o smanjenju stope izvoza. 


Kako ističe Hadžić, ekonomska kriza koja potresa mnoge članice Evropske unije ostavlja traga na vanjskotrgovinsku razmjenu, a posljedično i na ukupnu ekonomsku aktivnost u Bosni i Hercegovini. 


- To potvrđuju i nedavno objavljeni podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, stavljajući fokus na izazove koji su nas zadesili već u januaru ove godine. Naime, u odnosu na podatke iz januara 2023. godine desio se pad izvoza za 16% - ističe Hadžić. 


Prema analizi dostupnih statističkih podataka ukazuje se na smanjenje izvoza prerađivačke industrije, a konkretno je pogođen sektor rudarstva te proizvodnje ruda i minerala. Izazove s kojima se suočavamo od početka godine mogao bi riješiti Adriatic Metals, otvaranjem rudnika Rupice u Varešu. Ova inicijativa nosi potencijal za revitalizaciju i rast izvoza, pogotovu u sektorima koji su pretrpjeli procente pada. 


- Otvaranje rudnika Rupice predstavlja važan doprinos oporavku bh. ekonomije. Pokretanjem rada rudnika stvaraju se nove radne prilike, proizvodnja metala, kao i rast izvoza. To su samo neki od elemenata koji mogu imati pozitivan uticaj na ukupnu ekonomsku sliku BiH - objašnjava Hadžić. 


U protekle dvije godine, BiH bilježi značajan porast investicija od čega se kompanija Adriatic Metals BiH ističe kao najveći pojedinačni investitor. Projekat ove kompanije u Varešu otvara put za potencijalni preokret trenda smanjenja izvoza. 


- Nedavno sam pisao par tekstova o tome da je nivo direktnih stranih investicija u posljednje dvije godine značajno porastao, te da je najveći pojedinačni investitor upravo bio Adriatic Metals, čime je pozicionirao i Veliku Britaniju kao zemlju koja je najviše uložila direktnih stranih investicija u našu državu - objavio je Hadžić.


Možemo zaključiti da rudnik Rupice označava unapređenje u industrijskom sektoru, a ujedno i korak prema stvaranju održive ekonomske budućnosti BiH. Prema riječima Hadžića, ovo jeste investicija, ali i ulaganje u prosperitet zajednice i države u cjelini.


- Nakon otvaranja rudnika, imaćemo prilike svjedočiti kako ovaj višemilionski projekat utiče na izvoz iz BiH, te još važnije kako utiče na lokalnu i državnu ekonomsku situaciju -zaključuje Hadžić.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook