Zelenski na SAMITU u Tirani

Ne može sve glatko: Srbija traži izmjene završne deklaracije samita Jugoistočna Europa-Ukrajina

Front28.02.24, 14:40h

Ne može sve glatko: Srbija traži izmjene završne deklaracije samita Jugoistočna Europa-Ukrajina
Čelnici jugoistočne Europe u srijedu su se sastali na samitu Jugoistočna Europa za Ukrajinu u Tirani koji je organiziran na poziv premijera Albanije Edija Rame, a suorganizator samita je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

 

 

Srbija će tijekom današnjeg samita Jugoistočna Europa-Ukrajina u Tirani tražiti da se iz deklaracije, koja bi trebala biti usvojena na kraju samita izbaci dio teksta koji se odnosi na uvođenje sankcija Rusiji te da se u tekstu koristi naziv "Zapadni Balkan 6", jer Srbija nikad neće priznati Kosovo.  


"Danas razgovaramo i s predsjednikom Zelenskim. Za nas veoma važne i ne uvijek lake teme, tako da naravno nisu stvari tako jednostavne kao što ponekad izgledaju", rekao je Vučić novinarima prilikom dolaska u Tiranu.


Odgovarajući na novinarski upit kako protječe usuglašavanje teksta deklaracije Vučić je naveo da postoji više prijedloga i da je usuglašavanje trajalo cijelu noć.


"Vidjet ćemo, ali ja jedino što mogu kazati je da ću se držati načela koja je Vijeće za nacionalnu sigurnost Srbije usvojilo prije dvije godine", kazao je Vučić, prenosi Radiotelevizija Srbije.


Čelnici jugoistočne Europe u srijedu su se sastali na samitu Jugoistočna Europa za Ukrajinu u Tirani koji je organiziran na poziv premijera Albanije Edija Rame, a suorganizator samita je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.


Uoči samita Rama i Zelenski potpisali su ugovor o prijateljstvu i suradnji između Albanije i Ukrajine u cilju jačanja prijateljstva dviju država i naroda, kroz širenje i jačanje suradnje u različitim područjima od zajedničkog interesa.


Kosovska predsjednica Vjosa Osmani istaknula je da će na samitu govoriti o konkretnim koracima koje Kosovo poduzima u podršci Ukrajine.


"Ovdje smo da pružimo podršku Ukrajini. Na samitu ću govoriti o konkretnim koracima koje Kosovo poduzima u tom smjeru. Mi smo uz Ukrajinu jer smo i sami bili žrtve genocida", rekla je Osmani.


Odgovarajući na novinarski upit hoće li od Zelenskog tražiti da Ukrajina prizna Kosovo, Osmani je rekla da su to bilateralna pitanja, ali da će Kosovo to uvijek tražiti.


"To su bilateralna pitanja, uvijek smo postavljali takav zahtjev. Ukrajina se bori za svoju slobodu i neovisnost. Taj trenutak će doći zajedno s pobjedom Ukrajine”, kazala je Osmani, prenose Reporteri.


Na samitu također sudjeluje predsjednica Moldavije Maia Sandu, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto te hrvatski premijer Andrej Plenković kako bi pokazali solidarnost zemalja jugoistočne Europe s Ukrajinom nakon napada Rusije na tu zemlju.


(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook