Slučaj Gavrankapetanovića

Oglasila se resorna ministrica u KS: 'Iznenađuje me hrabrost Rimca, a on uopće nema radnog iskustva...'

Front23.02.24, 08:43h

Oglasila se resorna ministrica u KS: 'Iznenađuje me hrabrost Rimca, a on uopće nema radnog iskustva...'
"Čini se da ovaj dio odgovora nije bio interesantan, ili nije bio po volji ministru Rimcu"

 

 

Nakon što federalni ministar zdravstva nije dao zeleno svjetlo da Ismet Gavrankapetanović bude imenovan na čelo sarajevskog KCUS-a oglasila se i njegova kolegica iz Vlade Kantona Sarajeva.

 

Ministrica zdravstva KS Adna Mesihović kazala je da je iznenađena ovim potezom.

 

- Iznenađuje me hrabrost ministra Rimca, koji u svojoj karijeri (ako mu je tačna zvanično objavljena biografija) uopće nema radnoga iskustva u sistemu visokoškolskog obrazovanja, da tumači (naravno pogrešno) pojedine termine iz Okvirnoga zakona o visokom obrazovanju.

 

S druge strane ono što me ne iznenađuje jeste potpuno nepoznavanje dr. Rimca, ili njegovih “stručnih” savjetnika, ove materije. Navikli smo od studenata da se u situacijama kada ne poznaju materiju, i u manjku znanja, fokusiraju na relativno irelevantne stvari, te da ih pogrešno interpretiraju”, navela je.

 

Također, dala je i nekoliko savjeta kolegi iz Vlade FBiH.

 

- Stoga nije mi teško dr. Rimcu i njegovom timu pojasniti da je u svom dopisu pogrešno interpretirao odredbe člana 5. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine („Službene novine BiH“ broj: 59/07), na osnovu odrednica preuzetih iz Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti Republike Hrvatske, a što može dovesti do nesporazuma i pogrešnih zaključaka u kontekstu pravnih okvira u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini – što je upravo ovdje slučaj. Da olakšam, podsjetit ću kreatore ovoga dopisa na staru bosansku sintagmu o kruškama i jabukama.

 

Stoga Vas rado podučavam da u trenutno važećim zakonima države BiH, u kojoj Vi dr. Rimac obnašate dužnost Ministra (a to su Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 36/22) i Okvirni zakon o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine („Službene novine BiH“ broj: 59/07)) nema eksplicitne odredbe kojom se definiše ciklus studija kao ”diplomski studij”, te preporučujem naglasak na tačnim definicijama ciklusa (nivoa) studija prema pomenutim zakonima.

 

Ciklusi studija se definiršu kao:

 

· Prvi ciklus – dodiplomski

 

· Drugi ciklus – magistarski

 

· Treći ciklus – doktorski studij

 

Dakle, nema eksplicitne odredbe o ”diplomskom studiju”, a netačna interpretacija (slučajno ili namjerno) može izazvati niz značajnih nesporazuma i posljedica.

 

S tim u vezi predlažem da se referisanje vrši na propisane zakonske odredbe Okvirnog zakona o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine („Službene novine BiH“ broj: 59/07) i Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 36/22), a ne na zakonske odredbe susjedne prijateljske države, kako je to već učinjeno.

 

I naravno, jasno mi je da je „stručni tim“ Federalnog ministarstva zdravstva (vjerovatno posebnog odjela za visoko obrazovanje), u pojašnjenju svoje odluke, izgleda ne slučajno, preskočio ovaj dio napisan u odgovoru Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade na njihov upit:

 

Napominjemo da je Certifikat o obavljenoj edukaciji, u ovom slučaju za ,,Upravljanje kvalitetom u zdravstvu” ili Certifikat o bilo kojoj drugoj edukaciji, nižeg ranga u odnosu na postdiplomski studij. Naime, postdiplomski studij koji predstavlja drugi ciklus studija na master programu ,,Upravljanje kvalitetom u zdravstvu” pruža dublje razumijevanje i širu stručnost u istoj oblasti, gdje se nakon završetka ovog postdiplomskog studija stiče akademska titula/zvanje, koje označava formalno priznatu kvalifikaciju i dopunski stepen obrazovanja, a što sve zajedno odražava napredniji nivo stručnosti i dublje angažovanje u predmetnoj tematici

 

Čini se da ovaj dio odgovora nije bio interesantan, ili nije bio po volji ministru Rimcu - dodala je na kraju.

 

Podsjećamo, zbog ovog slučaja najavljene su i krivične prijave i to od lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook