Poruka Ureda EU u BiH

Prijetnje Dodika reporterki N1 zabrinjavajući trend javnih napada na novinare

Mediji17.11.23, 11:33h

Prijetnje Dodika reporterki N1 zabrinjavajući trend javnih napada na novinare
Ured EU u BiH poziva predsjednika RS Milorada Dodika i vlasti tog entiteta da u potpunosti poštuju prava novinara, kao i da promijene smjer nedavnih poteza koji imaju zastrašujući efekat na prostor za građanski angažman, poput kriminalizacije klevete i planiranog zakona o tzv. stranim agentima

 

 

Ureda Evropske unije Bosni i Hercegovini smatra da je prijetnja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika reporterki N1 najskoriji incident u zabrinjavajućem trendu javnih napada na novinare, kao i pokušaja da se kritičari ušutkaju retrogradnim zakonodavstvom.

 

- Sloboda medija nije samo temeljna evropska vrijednost, već je od suštinskog značaja za demokratsku odgovornost i transparentnost, kao i za prosperitet - poručuju u iz Ureda EU u BiH. 

 

Navodi se da je jačanje zaštite novinara i slobode medija ključni prioritet na evropskom putu.

 

Ured EU u BiH poziva predsjednika RS Milorada Dodika i vlasti tog entiteta da u potpunosti poštuju prava novinara, kao i da promijene smjer nedavnih poteza koji imaju zastrašujući efekat na prostor za građanski angažman, poput kriminalizacije klevete i planiranog zakona o tzv. stranim agentima.

 

Milorad Dodik u četvrtak je iznio mnoge uvrede na račun N1, uz mnoštvo neprimjerenih i prijetećih komentara.  

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook