PROBLEM RASTAVIO NA PROSTE FAKTORE

Đevad Koldžo o poskupljenju vode u Sarajevu: Ko su famozni 3P, koji svoje prste imaju u svemu?

Biznis Klub05.06.23, 10:31h

 Đevad Koldžo o poskupljenju vode u Sarajevu: Ko su famozni 3P, koji svoje prste imaju u svemu?
Prije svega da razjasnim jednu stvar, ovdje se ne radi o jednom već o dva problema

 

 

KJKP Vodovod i kanalizacija već neko vrijeme traži da se cijena vode u Sarajevu poveća za 54 posto. Navodno zbog poskupljenja energenata koje koristi ovo javno preduzeće, kao i zbog povećanja cijene repromaterijala.

 

Međutim, resorni kantonalni ministar Almir Bećarević smatra da je ovaj zahtjev nerealan i tvrdi da neće dozvoliti ovakav udar na džepove građana.

 

Međunarodni ekspert za gubitke vode u sistemu Đevad Koldžo problem cijene i poskupljenja vode u Sarajevu je "rastavio na proste faktore". Osnovni zaključak kojeg je prezentovao je da u Sarajevu niko ne zna koliko trenutno košta kubni metar vode.

 

- Svjedoci smo posljednjih mjeseci da je ponovo aktualizirana problematika cijene vode u VIK Sarajevo. Gledano samo kroz medije ispada da eto ovi u VIK-u hoće da poskupe vodu, a ovi im (ministarstvo i još neki likovi) ko‘ eto ne daju.

 

Prije svega da razjasnim jednu stvar, ovdje se ne radi o jednom već o dva problema:

 

PROBLEM 1 – TARIFNI SISTEM U VIK SARAJEVO


- Tačno prije 10 godina, tadašnje ministarstvo na čelu sa ministrom Zlatkom Petrovićem je odobrilo da se u VIK-u primijeni ovakav nakaradni i diskriminatorski tarifni sistem, po kojem cijena kubnog metra raste sa rastom potrošnje vode u toku jednog mjeseca. Pomenutom ministru sam se tada obratio otvorenim pismom, nakon čega su napravljene samo izvjesne kozmetičke korekcije, ali u suštini tarifni model, uopšte nije promijenjen, i kao takav primjenjuje se i dan danas.

 

Prema ovome modelu, prvih pet kubnih metara koje ste potrošili u toku jednog mjeseca ćete platiti 1,17KM (sa odvodnjom i PDV), od pet do 30 kubnih metara 1,43KM, dok ćete svaki kubik iznad 30 kubnih metara platiti 1,95KM. Ovakav model bi imao kakvog takvog smisla kada bi navedene potrošnje bile izražene po osobi, a ne po priključku kako je to u ovom slučaju.

 

Ako se zna da je potrošnja od pet kubnih metara mjesečno ekvivalent potrošnji jedne jedine osobe (167 litara dnevno) onda je jasno koliko je ovaj tarifni model diskriminatorski za sve porodice, a posebno one sa većim brojem članova (pogledaj dijagram), te da je izgrađen tako da odgovara osobama koje žive sami, kao npr. neki federalni ili državni poslanik koji povremeno živi u Sarajevu, a osim velike plate ima i naknadu za odvojen život. Može se slobodno reći da građani Sarajeva subvencioniraju račune za vodu svim osobama koje žive sami.

 

Nevjerovatno je da je jedan ovakav nakaradni i diskriminatorski model, koji se nikada i nigdje u svijetu ne primjenjuje u sistemima sa kontinuiranim vodosnabdijevanjem, preživio sve ove godine i toliko ministara iz različitih stranaka. Jasno je da su svi oni problem gurali pod tepih ostavljajući ga onim koji će doći poslije njih, i držeći se one naše stare bosanske: „ne talasaj“.

 

Kako god, krajnje je vrijeme da se takav tarifni sistem promijeni i da se uvede jedinstvena jedinična cijena vode koja će biti ista bilo da se radi o 1, 101, 1001... kubnom metru mjesečno.

 

PROBLEM 2 – CIJENA VODE


Cijena vode se trenutno postavlja kao glavno pitanje, međutim da li iko uopšte zna kolika je trenutna jedinična cijena vode izražena po metru kubnom u Sarajevu??? Kod mene lično su se računi u posljednjih 12 mjeseci kretali u rasponu od 24 do 102 KM mjesečno. Trebao bih sada sabrati sve iznose i podijeliti ih sa ukupnom potrošnjom da bih dobio jediničnu cijenu vode koju sam platio.

 

Da li treba ili ne treba povećati cijenu vode nije stvar nečije želje ili pretpostavke već je isključivo stvar matematike, po kojoj se treba napraviti kalkulacija ekonomske cijene vode.

 


Ova kalkulacija se pravi na osnovu kapitalnih (CAPEX) i operativnih (OPEX) troškova (kroz grupe troškova: troškovi proizvodnje vode, troškovi tretmana vode, troškovi pumpanja, prijenosa i distribucije, te administrativni i opšti troškovi).

 

Kada se ova kalkulacija napravi tek onda ćemo znati na čemu smo, i treba li cijena vode poskupiti ili ne.

 


IZVORI PROBLEMA U VIK SARAJEVO


Kao i uvijek do sada kada je u pitanju problematika VIK-a odjednom isplivaju na površinu neki novi likovi, anonimusi, koji obavljaju određene, uglavnom niže političke funkcije. To su one face sa plakata, veoma često i obični ološ, koji ne zna ništa drugo da radi, ali “raja ga zna” i takve neke političke stranke postave na liste, a često se onda, zbog hronično niske izlaznosti na izborima, sa par stotina glasova neki od njih nađu i u skupštinskim klupama. Kada se jednom nađu na takvom mjestu oni onda vide priliku da jeftinim populizmom skrenu pažnju na sebe i da na takav način ostvare ličnu korist, uglavnom kroz napredovanje u političkoj hijerarhiji.

 

Eksplicitno tvrditi da voda neće poskupiti, jer eto oni i njihova stranka to neće dozvoliti je najjeftiniji, a pritom i maloumni populizam, da ne kažem totalna budalaština. Uostalom ako je ova utopija moguća onda bi smo bili zahvalni da dotični pokušaju zaustaviti poskupljenje struje, Telekom usluga, goriva, bankovnih usluga... Neka posjete i mog mesara pa neka mu kažu da njih i njihovu stranku ne interesuje koliko on plaća ovce i krave i sve ostalo, i da su mu oni odredili cijenu mesa, koja je od sada fiksna. U uslovima kada je došlo do porasta cijena energije, repromaterijala... u uslovima inflacije u svjetskim razmjerima, zavrtio se jedan veliki kotač i pokušati zaustaviti porast cijene vode (i ne samo vode) je isto kao da mislite da je moguće zaustaviti jedan dio ili jednu tačku tog kotača dok se ostale i dalje vrte.

 

 

Ako politika već ima poštene namjere onda umjesto nemogućeg bolje neka rade na onome što je moguće i kako je to urađeno i uređeno u većini zemalja, a to je:

 

1. Subvencionirajte ugrožene kategorije koje nisu u stanju da plaćaju vodu (zar KS to već nije radio sa plinom i to za sve stanovnike Sarajeva),

 

2. Obezbjedite beneficiranu cijenu električne energije za vodovodna preduzeća čime bi se direktno uticalo na smanjenje cijene vode. (ako je jedan aluminijumski kombinat imao povlaštenu cijenu struje, zašto se isto ne može primijeniti i za vodovode.)

 

3. Ukinite PDV na vodu i odvodnju otpadnih voda.

 

Zašto to ne urade? Pa zato što ovim napadačima nije cilj naći rješenje, a pogotovo ne upuštati se u neizvjesnu i dugotrajnu utakmicu sa igračima jačim od njih koji imaju neke sasvim druge interese.

 

Cilj ovih „lajavaca“ je napraviti nered i galamu i što brže ugrabiti neku bolju fotelju od ove u kojoj su trenutno.

 

Nisam siguran, ali meni ovo izgleda kao da je jedna stranka od vladajućih stranaka u KS zapikala (ili joj je dodijeljen) VIK i da sada traže način kako da smjene direktora i rukovodstvo VIK-a. Već sam upratio i botove koji ih podržavaju na internetu, i kojima je glavni "argument" "voda ne smije poskupiti jer voda je narodno dobro". Ovim duducima se mora objasniti da je voda narodno dobro samo kada teče u rijeci i potoku. E pa onda jarane otkačiš se sa gradskog vodovodnog sistema, kupiš jednu dobru kantu pa zagrabiš iz potoka malo tog narodnog dobra i odneseš ga kući, onako kako smo mi to u Sarajevu radili od 1992 do 1995. Napominjem malo, jer ako želiš da uzmeš više i da ga koristiš u komercijalne svrhe moraš dobiti i plaćati koncesiju, pa bujrum. Ali ako neko vodu sa izvorišta, kroz izgrađenu infrastrukturu prepumpava sedam puta, prečišćava i tretira da bi ti je isporučio u stan, onda je to roba, a roba se plaća isto kao ono "narodno dobro" koje je neko upakovao u plastičnu bocu i koju kupuješ u prodavnici po cijeni koja je između 500 i 1000 puta skuplja od vode koju točiš iz slavine.

 

Nikada mi nećemo na zelenu granu dok god se pitaju 3P (populisti, papci i poltroni), jer briga je njih za vodosnabdijevanje Sarajeva i da li će ili neće vodovodno preduzeće moči funkcionisati, te hoćemo li kao posljedicu toga ponovo imati redukcije, kao one prije pet godina. Njima je samo bitno da oni sebe uhljebe i da im je gazda (šef stranke) zadovoljan, jer bez njega im nema napretka.

 

Što se tiče samog VIK-a, daleko da je njihovo "maslo za Ramazana" i definitivno moraju napraviti reorganizaciju u skladu sa svjetskim standardima i UN i IWA preporukama. Isto tako moraju jasno pokazati kolike su količine fizičkih i komercijalnih gubitaka, kao i legalne neobračunate potrošnje vode. Krajnje je vrijeme da jednom godišnje prezentuju izvještaj o smanjenim gubicima, da javnost vidi da li se sredstva koja su dobivena putem kredita EBRD troše na pravi način. To se može vidjeti isključivo kroz godišnji tehnički izvještaj koji će prikazati sve uštede koje su ostvarene u datom periodu.

 

Stalne smjene rukovodnog kadra, po sistemu: "svaka vlast ima svoje miljenike" ne vodi ničemu dobrom, tačnije ničemu dobrom za nas građane, a oni će se već snaći, jer njima je bolje što je nama gore.

 

Dokle tako? „Nisu krivi oni, krivi smo mi što smo ih pustili -  napisao je Koldžo.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još