VIDEO/ SITUACIJA IZMAKLA KONTROLI

Na Kosovu haos, u Zvečanu eskaliralo: Sukobili se Srbi sa pripadnicima KFOR-a, suzavac, šok bombe, kamenice, flaše...

Front29.05.23, 17:25h

Na Kosovu haos, u Zvečanu eskaliralo: Sukobili se Srbi sa pripadnicima KFOR-a, suzavac, šok bombe, kamenice, flaše...
Beogradski mediji prenose kako na obje strane ima ozlijeđenih

 

 

U Zvečanu na sjeveru Kosova u poslijepodnevnim satima došlo je do sukoba između snaga Kfora i okupljenih Srba, bačene su šok bombe i suzavac, a letjelo je kamenje i boce.

 

Beogradski mediji prenose kako na obje strane ima ozlijeđenih.

 

Više od 53 osobe imaju različite vrste ozljeda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrijlne rane, rekao je za N1 direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

 

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je lokalne Srbe za izazivanje sukoba.

 

"Srpske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne bande napale su kosovsku policiju, časnike KFOR-a i novinare. Ove neprihvatljive akte nasilja trebaju osuditi svi. Oni koji izvršavaju Vučićeve naloge da destabiliziraju sjever Kosova, moraju se suočiti sa pravdom", poručila je Osmani na Twitteru.

 

U Leposaviću i Zubinom Potoku nije bilo tenzija, a građani su se razišli i najavili novo okupljanje za sutra.

 

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku lokalni Srbi prosvjeduju protiv novih albanskih gradonačelnika.

 

U studenom prošle godine čelnici općina iz Srpske liste, glavne stranke Srba na Kosovu, podnijeli su ostavke zbog odluke kosovskih vlasti da provede proces preregistracije automobila s registarskim pločicama izdanim u Srbiji.

 

Nakon toga u travnju su održani lokalni izbori, koje su bojkotirali Srbi, a na njima su izabrani gradonačelnici iz redova albanske zajednice.

 

Tenzije na sjeveru Kosova porasle su 26. svibnja kada su novoizabrani gradonačelnici u te tri općine, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade općina, prenosi agencija Fena.

 

Pogledajte šta je zabilježio portal KoSSev tokom današnjih sukoba u Zvečanu:

 


(Fena/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 73

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još