međunarodni dan slobode medija

Bećirović čestitao novinarima: Sloboda medija je od krucijalne važnosti za svaku demokratsku državu

Mediji03.05.23, 12:16h

Bećirović čestitao novinarima: Sloboda medija je od krucijalne važnosti za svaku demokratsku državu
Ističe da u vrijeme kada pojedini autokratski političari pokušavaju oduzeti pravo na slobodu štampe i okupljanja, posebno je važno podržati slobodu medija, koja je utemeljena na slobodi izražavanja zagarantovanoj Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima

 

 

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović čestitao je novinarima, novinarskim udruženjima i svim medijskim zaposlenicima Međunarodni dan slobode medija.

 

- Podržavajući pravo na slobodu izražavanja, kao i nezavisno i odgovorno informisanje javnosti, najiskrenije čestitam Međunarodni dan slobode medija novinarima, novinarskim udruženjima i svim medijskim zaposlenicima. Sloboda medija je od krucijalne važnosti za novinare i sve medijske zaposlenike, kao i za svaku demokratsku državu, jer na osnovu slobode medija ocjenjuje se stepen demokratičnosti jednog društva - poručio je Bećirović.

 

Ističe da u vrijeme kada pojedini autokratski političari pokušavaju oduzeti pravo na slobodu štampe i okupljanja, posebno je važno podržati slobodu medija, koja je utemeljena na slobodi izražavanja zagarantovanoj Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

 

- U Bosni i Hercegovini novinari moraju imati sigurno okruženje, u kojem će slobodno i otvoreno, bez ikakvih pritisaka i prijetnji, obavljati svoj posao.

 

Međunarodni dan slobode medija je prilika za podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela, ujedno i podsjetnik na našu zajedničku odgovornost za zaštitu slobode medija i svih medijskih zaposlenika - naglasio je Bećirović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!