IZ TROJKE STIŽE ODGOVOR

Ne širite paranoju! Ako su SDA i DF zabrinuti zbog intervencija, neka Lendo prizna volju Parlamenta FBiH!

Front26.03.23, 20:36h

Ne širite paranoju! Ako su SDA i DF zabrinuti zbog intervencija, neka Lendo prizna volju Parlamenta FBiH!
Svjedočimo vrhuncu paradoksa kada oni koji ne priznaju parlamentarnu većinu ironično prozivaju međunarodnu zajednicu za zanemarivanje volje parlamenta - ističe se u saopćenju Trojke

 

 

 

 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravda i Naša stranka pozivaju SDA i DF da prestanu sa širenjem paranoje zbog sve izvjesnijeg gubljenja vlasti.


Neiskreno zvuči zabrinutost ovih stranaka zbog moguće intervencije OHR-a, ako se zna da imaju mogućnost da takav postupak spriječe. Jednostavnim Lendinim priznanjem volje parlamentarne većine svaka intervencija postaje suvišna i bespredmetna.


Ukoliko Refik Lendo da saglasnost na imenovanje vlade iza koje stoji očita parlamentarna većina, ni do kakve intervencije ne može ni doći. Izvrtanje je teza da parlamentarna većina namjerom da imenuje vladu vrši pravno nasilje. To čini manjina u parlamentu koja ruši parlamentarnu demokratiju i ne priznaje temeljni princip parlamentarne demokracije, a to je da većina u parlamentu formira vlast.


Svjedočimo vrhuncu paradoksa kada oni koji ne priznaju parlamentarnu većinu ironično prozivaju međunarodnu zajednicu za zanemarivanje volje parlamenta.


Trojka još jednom poziva parlamentarnu manjinu da pokaže barem minimum osjećaja za demokratske principe, te da pozovu svog potpredsjednika FBiH Refika Lendu, da ne blokira imenovanje Vlade FBiH iza koje stoji volja Parlamenta FBiH.


Ukoliko to ne učine, SDA i DF će biti jedini i isključivi uzročnici eventualne, u tom slučaju nužne, intervencije OHR-a kao nadležnog organa koji jedini može razriješiti blokadu - navodi se u saopćenju.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 317

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još