reakcije na odluku u rs-u

Vijeće za štampu i online medije u BiH o zakonu o kleveti: Novinari imaju pravo da izvještavaju o činjenicama od javnog interesa!

Mediji23.03.23, 15:26h

Vijeće za štampu i online medije u BiH o zakonu o kleveti: Novinari imaju pravo da izvještavaju o činjenicama od javnog interesa!
U izmjenama je izostavljen pojam „javni interes“ koji je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH

 

 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt izmjena Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizira kleveta, čime se direktno narušavaju osnovni principi slobode izražavanja. 


Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini upozorava nadležne da su predviđene izmjene zakona vrlo štetne po medijske slobode, te podsjeća da je sloboda izražavanja temeljno pravo. Ona je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina treba poduzeti konkretne korake u garantovanju slobode izražavanja i zaštiti novinara, a ne korake unazad.


U izmjenama je izostavljen pojam „javni interes“ koji je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH. 


„Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika“, navedeno je, između ostalog, u Članu 1 - Rad u interesu javnosti Kodeksa.


Vijeće za štampu i online medije u BiH bilježi porast žalbi i tužbi političara protiv novinara i medija, što je jedna od metoda pritiska i zastrašivanja. Novinari i urednici svakodnevno nam se žale na novu vrstu pritisaka, poput traženja uklanjanja tekstova, uz prijetnje tužbama, bez prethodno upućenog reagiranja ili demantija, što je također zastrašivanje, pritisak i prijetnja. Enormno visoke kazne, koje su predviđene izmjenama Zakona u RS, doprinijet će cenzuri, autocenzuri, te po samom izvršenju i gašenju medija, jer se radi o neutemeljeno visokim iznosima. 


Pozivamo sve aktere političke scene u Republici Srpskoj, te novinarska udruženja, akademsku zajednicu i međunarodne organizacije da u narednih 60 dana izvrše dodatne napore kako bi kroz javnu raspravu izmijenili sve sporne odredbe i amandmanima preoblikovali ovaj štetni zakon- navodi se u saopćenju.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!