Sloboda medija i građana

Jurišić pozvala Sattlera da zatraži povlačenje izmjena Krivičnog zakonika RS sa dnevnog reda Narodne skupštine

Mediji07.03.23, 14:05h

Jurišić pozvala Sattlera da zatraži povlačenje izmjena Krivičnog zakonika RS sa dnevnog reda Narodne skupštine
Jurišić ističe da će ponuđena rješenja u izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske sasvim sigurno značajno ugroziti ne samo slobodu izražavanja i egzistenciju medija nego svakog građanina

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić pozvala je šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera da zatraži od nadležnih u Republici Srpskoj da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske povuku s dnevnog reda Skupštine RS koja je zakazana za 14. mart.


Jurišić ističe da će ponuđena rješenja u izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske sasvim sigurno značajno ugroziti ne samo slobodu izražavanja i egzistenciju medija nego svakog građanina.


Također podsjeća na jedan od ključnih prioriteta koje je Evropska komisija postavila, a prema kojem je Bosna i Hercegovina dužna zajamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, kao i na nedavno objavljeni Izvještaj Evropske komisije za BiH u kojem se ističe tendencija političara i javnih zvaničnika da "uporno koriste mogućnost tužbi kako bi zastrašili novinare i primorali ih na autocenzuru". U tom kontekstu, kriminalizacija klevete ima potencijal da pogorša, umjesto da ojača slobodu izražavanja i slobodu medija, ističe.


- S obzirom da su novinarska udruženja, mediji, novinari pojedinci, te brojne međunarodne organizacije i strane ambasade izrazile zabrinutost zbog neprihvatljivih rješenja, predloženih u Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, pozivam Vas da zatražite od nadležnih u Republici Srpskoj da ovu tačku - Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, povuku s dnevnog reda dok se o predloženim izmjenama ovog zakonskog akta ne obavi kvalitetna javna rasprava u koju će aktivno biti uključeno civilno društvo, te dobije mišljenje Venecijanske komisije, odnosno Evropske komisije za demokratiju kroz pravo, kojoj će se obratiti nadležne institucije - navodi se u pismu zamjenice ministra Duške Jurišić upućenog šefu Delegacije Evropske unije u BiH Johannu Sattleru.

 

(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još