Šest mjeseci od smrti Vladimira Matijanića

U Zagrebu protest novinara 'Oprostite što smetam, ne mogu disati': Traži se ostavka Vilija Beroša

Mediji05.02.23, 15:11h

U Zagrebu protest novinara 'Oprostite što smetam, ne mogu disati': Traži se ostavka Vilija Beroša
Uoči prosvjeda, u subotu je bila održana i konferencija za novinare gdje je bilo istaknuto i da je HND šest mjeseci upozoravao da u slučaju smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao

 

 

Prosvjed Hrvatskog novinarskog društva (HND) ''Oprostite što smetam, ne mogu disati'', organiziran šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, počeo je u nedjelju ispred Novinarskog doma s ponovljenim zahtjevima za smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša.
 
 
Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na početku prosvjeda, na kojem se do 13 sati okupilo više stotina novinara i građana, istaknuo i kako prosvjed nije usmjeren protiv zdravstvenih djelatnika.


 
Uoči prosvjeda, u subotu je bila održana i konferencija za novinare gdje je bilo istaknuto i da je HND šest mjeseci upozoravao da u slučaju smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao, javlja Hina.

 

''Vili Beroš mora otići, tu nema nikakve dvojbe i nikakve rasprave. Mi već šest mjeseci svjedočimo jednom bešćutnom zataškavanju u slučaju Matijanić. Vili Beroš i sustav koji on predstavlja učinio je sve da se istina nikada ne sazna'', rekao je Zovko.


 
Ocijenio je i da su rezultati povjerenstva Ministarstva zdravstva da u pružanju medicinske skrbi Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta jedna od ''najogavnijih stvari koja se dogodila u povijesti ovog društva'' jer je krivcem proglašen Matijanić.


 
Podsjetio je i da je peticiju da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju novinara Matijanića potpisalo gotovo 5000 građana, ocijenivši i kako su se 'gadno prevarili' svi oni koji su mislili da će se od toga odustati.


 
Novinar Vladimir Matijanić umro je u Splitu 6. kolovoza prošle godine od posljedica bolesti vezanih uz teške posljedice COVID-19. Nakon brojnih prigovora za nesavjesno liječenje i moguće uskraćivanje odgovarajuće medicinske pomoći, zaključak stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva bio je da u pružanju medicinske skrbi novinaru Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta. 

 

(FENA/dg; Foto: Index.hr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!