video/ gorući događaji

Okončan sastanak Osmorke u centrali SDP-a: Za javnost se obratili Nikšić i Ogrešević

Front31.01.23, 17:01h

Okončan sastanak Osmorke u centrali SDP-a: Za javnost se obratili Nikšić i Ogrešević
- Poznato je da su naše kolege koje su bile dio Osmorke istupile kada je u pitanju državna vlast. Danas smo usaglasili da Trojka ne smatra više partnerom ZNG

 

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je novinarima u Sarajevu da je na današnjem sastanku stranaka Osmorke otvoreno nekoliko tema, ne samo o tome ostaje li koja stranka u okrilju te političke grupacije ili ne, već opstaje li sama grupacija i da li kao takva nastavlja priču o formiranju novog saziva Federalne vlade.

 

- Poznato je da su naše kolege koje su bile dio Osmorke istupile kad je riječ o državnoj vlasti, tako da je to na neki način Četvorka kada je riječ o federalnoj vlasti, odnosno Osmorka 'pa onda i tu imamo neke koji nemaju zastupnika itd.' Ono što smo danas usuglasili kao konačan stav kad je riječ o stranci "Za nove generacije", Trojka je više ne smatra partnerom, s nama ne može biti u kombinaciji ni kad je riječ o kantonalnoj vlasti u Sarajevu ni o Vladi Federacije. Svakako nisu dio te priče kad je riječ o državnoj vlasti. Oni imaju svoj poseban odnos sa NES-om i mi nemamo ništa protiv da s njima sarađuje, ali kad je riječ o Trojci, ponavljam da s nama više nisu partneri - Nikšićeve su riječi.

 

Govoreći o čemu je još razgovarano na sastanku, Nikšić navodi da do ponedjeljka najkasnije treba osigurati potpise njihovih zastupnika koji bi demonstrirali jasnu parlamentarnu većinu u novom sazivu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, što bi onda bilo prezentirano, naročito Uredu visokog predstavnika u BiH i partnerima iz međunarodne zajednice, te nakon što Centralna izborna komisija BiH obavi njen posao, da bude donesena odluka partnera dva bloka o tome da li podržati rukovodstvo Federacije BiH ili ne.

 

- Još uvijek su tu podijeljena mišljenja - da ili ne izabrati i podržati potredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, koji dolazi Stranke demokratske akcije. O tome, kažem, razgovaramo i s partnerima iz međunarodne zajednice, da vidimo šta i kako dalje. Naravno, u međuvremenu, dok su se sve ove stvari dešavale, mi smo prilično odmakli i okončali, rekao bih, priču programskog opredjeljenja buduće federalne vlasti, federalne vlade. Ja sam informisao kolege kako sam u funkciji predsjednika SDP-a kao organa praktično uspio kantonalnim organizacijama, u skladu sa Strategijom usvojenom od Glavnog odbora prije izbora, da na nivou kantona razgovaraju sa svim partnerima, sa svim političkim partijama, o mogućoj izvršnoj vlasti. To ništa ne implicira da smo s nekim nešto dogovorili ili ne, nego dosad smo držali tu blokadu čekajući i dogovarajući kako će se pratiti proces sa državnog i federalnog nivoa. Konačnu odluku o tome ko, s kim i gdje ulazi u koaliciju, donose organi SDP-a -zaključio je Nikšić.

 

 

Nermin Ogrešević, lider NES-a, ocijenio je današnje razgovore sadržajnim i otvorenim, ali i dodao da problema u koaliciji ima i da ih je potrebno rješavati.

 

Postoje nekad i različiti pogledi na protekle i buduće procese, pa je umijeće pomiriti sve razlike i staviti u fokus glavnu ambiciju grupacije - da učini nešto korisno za društvo i zajednicu, konstatirao je.

 

- Što se tiče problema aktuelnih u zadnjih nekoliko dana, NES se ne može odreći političkog subjekta „Za nove generacije“ kao predizbornog partnera. Zajedno sa Strankom za Bosnu i Hercegovinu, mi ćemo nastaviti djelovati kao blok i on će u toj formi biti i zastupljen u narednom periodu. Mislim da svako od nas mora voditi računa, zato to i jeste složen proces, o dogovorima koje smo imali, držanju riječi itd... - kazao je Ogrešević.

 

Izrazio je nadu 'da ćemo u ovom teškom procesu uspjeti da imamo zajednički sadržalac i izađemo iz problema uspješno'.

 

Ogrešević je također saopćio da NES nije imao dogovor sa SDP-om vezano za izbor delegata iz Federacije BiH u Dom naroda državnog parlamenta.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 72

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još