video/ nakon pisanja o zarazi studenata q groznicom

Bjelak: PD Butmiru se podvaljuju sumnjivi i lažni nalazi, studenti se nisu mogli zaraziti na našoj farmi

Hronika21.01.23, 11:04h

Bjelak: PD Butmiru se podvaljuju sumnjivi i lažni nalazi, studenti se nisu mogli zaraziti na našoj farmi
Bjelak je odmah rekao da se radi o zlonamjernoj hajci na PD Butmir, da nema potvrđenog i validnog nalaza o zarazi na farmi među grlima, te da studenti, ako su i zaraženi, nikako tu zarazu nisu mogli dobiti na tom mjestu

 

 

 

Armin Bjelak, izvršni direktor za pravne i finansijske poslove PD Butmir bio je gost Špice na TV SA u vezi aktuelnih informacija o zarazi studentata Q groznicom, I kako su mediji prenijeli upravo sa ove farme.

 

Na početku je odmah rekao da se radi o zlonamjernoj hajci na PD Butmir, da nema potvrđenog i validnog nalaza o zarazi na farmi među grlima, te da studenti, ako su i zaraženi, nikako tu zarazu nisu mogli dobiti na tom mjestu.

 

–Nažalost, neki mediji i portali objavljuju bombastične naslove, ne provjeravajući pri tome argumente, činjenice i dokaze, kazao je Bjelak.

 

Cijela hampa, koja se desila u protekla tri dana, je krenula od jednog nalaza sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, koji je u svom nalazu napisao da je kod jednog grla sa farme PD Butmir pronađen DNK uzročnik Q groznice.

 

Medjutim, vješto se pokušalo sakriti da taj nalaz, koji je urađen na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, nije urađen akreditovanom metodom. To znači da nalaz nema nikavu vjerodostojnost niti pravnu osnovu. Naglasio je da ova metoda nije validna, u bilo kojem smislu.

 

-S obzirom na pisanje medija i dizanje prašine, PD Butmir je poduzeo mjere opreza i analizu majke tog grla, gdje je urađena analiza akreditovanom metodom, te je analiza pokazala da kod majke nema Q groznice, što stvara u jednu veliku sumnju, na nalaz koji je izdao Veterinarski fakultet.

 

-Mi smo u sistemu redovnih kontrola, mjesečne, polugodišnje, sedmične kontrole  veterinarskih inspekcija u skladu sa zakonom i nikada nisu ustanovili bilo kakav vid zaraze u PD Butmiru.

 

Ne ulazeći u to, da li su studentii uopste zaraženi, najbitnije je naglasiti da ukoliko su zaraženi, nema nikakvog dokaza da su se zarazili na farmi Butmir.

 

Oni čak od polovine decembra nemaju nastavu na PD Butmir, a to famozno grlo, na osnovu čega se špekuliše, ono nije bilo ni rođeno za vrijeme vršenja praktične nastave, zaključio je Bjelak.

 

 

(TV SA, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još