NAKON PRAKSE NA FARMI U OKOLINI SARAJEVA

Stigli prvi serološki (pozitivni) nalazi: Koliko je studenata Veterinarskog fakulteta Sarajevo zaraženo Q groznicom?

Hronika19.01.23, 15:55h

Stigli prvi serološki (pozitivni) nalazi: Koliko je studenata Veterinarskog fakulteta Sarajevo zaraženo Q groznicom?
U svoje ime i u ime kolektiva Univerziteta u Sarajevu - Veterinarskog fakulteta izražavamo iskrenu empatiju s oboljelim studentima i njihovim porodicama, kao i spremnost da pomognemo svim raspoloživim kapacitetima - navedeno je u saopćenju ovog fakulteta

 

 

Veterinarski fakultet Univerzitet u Sarajevu objavio je da su jučer u poslijepodnevnim satima dobili prvu informaciju, odnosno kopije serološki pozitivnih nalaza ovaštene zdravstvene ustanove, kojima je potvrđena izloženost uzročniku Q groznice kod pet studenata.

 


- U svoje ime i u ime kolektiva Univerziteta u Sarajevu - Veterinarskog fakulteta izražavamo iskrenu empatiju s oboljelim studentima i njihovim porodicama, kao i spremnost da pomognemo svim raspoloživim kapacitetima - navedeno je.


Ističu da se organizacija nastave i rada na Fakultetu u skladu sa zakonskim i principima struke odvija s imperativom maksimalne zaštite studenata i osoblja. Obaveznu terensku praksu veterinarskog studija, studenti tog, kao i većine veterinarskih fakulteta u svijetu, imaju organiziranu na farmama koje su pod nadzorom veterinarskog javnog sistema.


Također, prema programu studija terensku praksu pohađaju studenti starijih godina, koji su educirani tokom studija o rizicima i zaštiti sebe, okoline i javnosti od zaraznih bolesti.


Naglašeno je da je Veterinarski fakultet, s višedecenijskim iskustvom i odličnim rezultatima u zaštiti javnosti od zoonoza, preventivno poduzeo sve mjere ka zaštiti zdravlja studenta i nastavnika, prvenstveno djelimičnim obustavljanjem terenske prakse, te prema zakonskoj obavezi promptno uključio nadležna tijela koja su shodno tome reagirala.


- Veterinarski fakultet će u ovom, kao i u prošlim javnozdravstvenim krizama, pokazati najviši stepen društvene odgovornosti i o tome pravovremeno izvještavati javnost - saopćeno je.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!