OMER ČEVRA/ nije stranka jednaka narodu

Džaba prijeti SDA... Schmidtovi amandmani ispravljaju veliku grešku iz Dejtona - prave balans nacionalnog i građanskog!


04.12.22, 17:43h

 

 

Ovih dana se vodi vrlo konfuzna debata o tome ko će osigurati “11” potrebnih delegata u Klubu Bošnjaka u Dom naroda Parlamenta FBiH, što predstavlja ustavno potreban broj da se predlože kandidati za Predsjedništvo Federacije iz svakog nacionalnog kluba.


SDA se nada da će osigurati čak “13”, što bi Osmorku svelo na “10”, a to bi prema tumačenju države od strane kadrova i pravnih eksperata iz SDA značilo da su oni nezaobilazan faktor i moraju učestvovati u izvršnoj vlasti Federacije BiH, jer su oni “legitimni predstavnici” Bošnjaka, iako se godinama, bar u javnosti, navodno protive takvoj političkoj filozofiji i terminologiji. Nadaju se da ukoliko Osmorka ne bude imala bar “11”, što je minimum za predlaganje kandidata (u prvom krugu), SDA će sigurno imati jednog potpredsjednika Federacije BiH pa će samim tim biti u mogućnosti odbijanjem predložiti mandatara, “blokirati” formiranje nove Vlade FBiH, ukoliko se SDA ne bude nalazila u istoj, a što su već otvoreno najavili.


Međutim, i malo se o tome javno govori, Schmidtovi amandmani na Ustav FBiH nametnuti su upravo da bi se Dom naroda konačno transformisao u ono za šta je namijenjen - zaštitu vitalnog nacionalnog interesa! To znači da je Visoki predstavnik amandmanima konačno deblokirao svaku mogućnost zloupotrebe Doma naroda u svrhe za koje on nije namijenjen, a on nije namijenjen da reguliše i bude instrument blokade formiranja vlasti, nego da štiti “vitalne nacionalne interese”  koji su precizno izlistani! Da SDA ili HDZ ili neka treća stranka mora biti vlast - nije na tom spisku!

 

Malo se o tome javno govori, Schmidtovi amandmani na Ustav FBiH nametnuti su upravo da bi se Dom naroda konačno transformisao u ono za šta je namijenjen - zaštitu vitalnog nacionalnog interesa!


To što su stranke u Federaciji Dom naroda zloupotrebljavali za ucjene ko će biti vlast a ko ne, produkt je naše pohlepe i želje da od svakog ustavnog nedostatka iz Dejtona napravimo mehanizam za blokade! Kao što je na FACE TV potvrdio stručnjak ustavnog prava Nedim Ademović, Schmidt je uvođenjem tri kruga predlaganja i glasanja, iako, moram priznati, ne baš najpreciznije definisano, onemogućio da jedna stranka može blokirati procese, ukoliko ne postoji jasna parlamentarna većina u oba doma Parlamenta FBiH!


Šta to u praksi znači?


Potpuno je, dakle, nebitno da li će SDA imati “13”, a Osmorka “10”, jer ukoliko se to desi hipotetički, i SDA bude ta koja ima “13” i predloži bošnjačkog kandidata za Predsjedništvo Federacije, a ukoliko se HDZ držao sporazuma kojeg je neki dan potpisala sa Osmorkom, onda će jednostavno “koalicija” koja ima većinu u oba doma glasati protiv takvog prijedloga i neće postojati opća većina i ta lista sa predložena tri kandidata na kojoj je kandidat SDA - neće proći.


To onda znači da će time glasanje ići u drugi krug trideset dana kasnije, kada će samo biti potrebno “7” delegata da se ponovo predlože kandidati. Tada će i Osmorka i SDA predložiti kandidate i biće dva kandidata za koje će se glasati, prvo u Predstavničkom domu pa onda na Domu naroda. HDZ, opet kažem, ukoliko se drži potpisanog sporazuma, logično podržat će bošnjačkog kandidata Osmorke, jer oni imaju većinu i tada sva priča oko formiranja vlasti dolazi kraju.


Dakle, Osmorka i HDZ imaju većinu u oba doma i potpuno je nerelevantno da li će već sada Osmorka imati “11”  da predloži kandidata koji će logično proći, jer postoji većina da se taj kandidat izabere, ili će za mjesec dana, u drugom krugu, izabrati kandidata Osmorke kada budu potrebna samo “7” delegata za predlaganje kandidata u klubovima naroda.

 

Ovo u suštini apsolutno ne odgovora ni jednoj nacionalnoj stranci, jer će se sada početi mnogo snažnije razvijati politički pluralizam i parlamentarne većine kao u svakoj normalnoj državi


Iako su većina medija kao i političkih analitičara tvrdili, i dalje tvrde, da amandmani pogoduju nacionalnim strankama, to je potpuno netačno! Naprotiv, amandmanima i uvođenjem tri kruga u Domu naroda, uz jasno definisan spisak šta predstavlja “vitalni nacionalni interes”, Schmidt je uspio ono što je bilo najpotrebnije Federaciji - stvaranje balansa između nacionalnog i građanskog!


Jer, ne može neko reći - ja moram biti vlast jer imam “12” ili “13” u Klubu Bošnjaka, a taj drugi blok ima “10” ili “11” i sada je ovaj sa “12” kao "legitimni predstavnik" koji mora biti vlast! To je nonsens. Građanska parlamentarna većina je ta koja će odrediti ko će biti vlast, a Dom naroda će štititi nacionalne interese, ali ne i biti instrument za blokiranje države.

 
Ovo u suštini apsolutno ne odgovora ni jednoj nacionalnoj stranci, jer će se sada početi mnogo snažnije razvijati politički pluralizam i parlamentarne većine kao u svakoj normalnoj državi, a vlast će činiti one stranke koje budu imale 51 posto poslanika u “građanskom domu” kroz balansiranu većinu u Domu naroda.


Jer, dalje, da naprimjer SDA ima 18, a Osmorka 5, onda bi bila puno manja šansa, ako i nemoguće, da se bez SDA formira vlast, ili bez HDZ-a sutra, nebitno. Zato svi oni koji prijete da je jedan "narod" izbačen iz vlasti moraju se konačno demokratizirati i odmaknuti od retrogradnih političkih filozofija u kojoj je stranka jednaka narodu! Ne može po Schmidtovima amandmanima nikako biti zakinut “jedan narod”, samo može biti zakinuta ova ili ona politička stranka!

 

Mudri Dragan Čović u ključnom geopolitičkom momentu ipak «odigrao» i svrstao se na stranu EU i Zapada, što se, na žalost, za SDA i njenog lidera, koji su već duže vrijeme otvoreno na strani neke prikrivene ali očite rusko-turske interesne koalicije, ne može reći!


To je suština modernih demokratskih društava i Schmidt ovim amandmanima ispravlja veliku grešku napravljenu u Dejtonu!


Činjenica da HDZ otvoreno prihvata novi sistem je jako pohvalno, jer potvrđuje da je mudri Dragan Čović u ključnom geopolitičkom momentu ipak «odigrao» i svrstao se na stranu EU i Zapada, što se, na žalost, za SDA i njenog lidera, koji su već duže vrijeme otvoreno na strani neke prikrivene ali očite rusko-turske interesne koalicije, ne može reći!


Da rezimiram, Schmidtovi amandmani Federaciju BiH vode prema građanskom uređenju zemlje ili bar ruše priču o “apsolutnom” legitimnom predstavljanju na način kako je to bilo do sada! To je taj balans o kojem se godinama pričalo u javnom prostoru BiH!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 70

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još