TUŽITELJSTVO NIJE UTVRDILO SUMNJU

Odbačene prijave protiv novinara Borisa Dežulovića: U tekstu 'J... vas Vukovar' nije bilo poticanja na nasilje i mržnju?!

Mediji23.11.22, 16:30h

Odbačene prijave protiv novinara Borisa Dežulovića: U tekstu 'J... vas Vukovar' nije bilo poticanja na nasilje i mržnju?!
Udruge proizašle iz Domovinskog rata najavile su, nakon odbacivanja prijave, da će pokrenuti daljnji kazneni progon protiv Dežulovića

 

 

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu više podnositelja protiv novinara Borisa Dežulovića zbog njegova teksta "J... vas Vukovar", budući da tužiteljstvo nije utvrdilo sumnju da je u svojoj kolumni javno poticao na nasilje i mržnju.

 

"Kaznena prijava je odbačena jer nema osnovane sumnje da bi osumnjičenik počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju ili neko drugo djelo za koje se progon provodi po službenoj dužnost. Također, nisu utvrđena niti obilježja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mir", precizirali su u srijedu iz tužiteljstva, a prenosi Hina.


Vezano za Dežulovićev tekst objavljen na portalu N1, poručili su kako su podnositelji kaznene prijave i njihovi punomoćenici obaviješteni o odluci tužiteljstva, navodeći da podnositelji nisu u svojstvu u kojem bi, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, imali pravo na preuzimanje progona.


U zagrebačkom tužiteljstvu ističu kako je državnoodvjetnička odluka u ovom predmetu donesena sukladno Zakonu o kaznenom postupku i u vremenu potrebnom za razmatranje navoda iz prijave, kao i poruke prakse Europskog suda za ljudska prava u odnosu na članak 10. Europske konvencije o ljudskim pravima o slobodi izražavanja.


Ne navodeći identitete podnositelja, naveli su kako su od 3. studenoga prošle do 7. travnja ove godine zaprimili podnesak jedne osobe, posebno izvješće PU zagrebačke kao nadopune prijave koju je podnijela jedna osoba i predsjednik jedne stranke, zajedničku kaznenu prijavu nekoliko udruga te dodatnih nekoliko podnesaka predsjednika jedne stranke.


Braniteljske udruge najavile daljnji kazneni progon Dežulovića


Mediji su ranije izvijestili da su među podnositeljima prijave protiv Dežulovića bili istražitelj zločina na Ovčari i nezavisni vijećnik u Županijskoj skupštini Vukovarsko-srijemskoj Nikola Kajkić te predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminec.


Udruge proizašle iz Domovinskog rata najavile su, nakon odbacivanja prijave, da će pokrenuti daljnji kazneni progon protiv Dežulovića.

 

/FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još