SKOČILE CIJENE SIROVINA I TRANSPORTA

Novi (ne)očekivani trošak: Zimske gume skuplje za 20 posto u odnosu na prošlu godinu, a možda i više...

Biznis Klub15.09.22, 17:49h

Novi (ne)očekivani trošak: Zimske gume skuplje za 20 posto u odnosu na prošlu godinu, a možda i više...
Već prošle godine su cijene zimskih guma dosegle rekordno visoke cijene, a specijalizirani automagazini predviđaju da će ove zime njihove cijene porasti za 20 posto!

 

 

 

Građani BiH koji posjeduju automobile uskoro bi mogli biti suočeni sa neočekivanim troškom, kupovinom zimskih guma, koje će, prema posljednjim podacima, biti skuplje za najmanje 20 posto u odnosu na prošlogodišnju cijenu.


Budući da je u BiH posjedovanje zimske opreme bez obzira na vremenske uvjete obavezno u periodu od 1. novembra tekuće do 1. aprila naredne godine za sva motorna vozila, izuzev svih motocikala, priprema vozila za zimu, očito, debelo će se odraziti na kućni budžet, piše Avaz.


Podsjetimo, prošle godine su cijene zimskih guma dosegle rekordno visoke cijene, a specijalizirani automagazini predviđaju da će ove zime njihove cijene porasti za 20 posto!


Do prije nekoliko mjeseci industrija guma još je uglavnom dobivala važne sirovine, kao što su čađa i sintetička guma, iz Rusije i Ukrajine.


U „Energyju“, firmi koja se bavi prodajom i montažom autoguma, već su formirali nove cijene.


- Došlo je do povećanja svih ulaznih parametara, faktura, tako da nam nije preostalo ništa drugo nego formirati nove cijene. Za 20 posto je došlo do povećanja cijena guma evropskih proizvođača, a za 30 posto kineskih u odnosu na prošlu godinu - kazali su za Avaz iz ove firme.

 

Iz kompanije „RPM GlobalTrade“, koja se bavi uvozom, distribucijom i prodajom guma i maziva svjetski poznatih brendova, kazali su kako postoje određene naznake da bi trebalo doći do ponovnog povećanja cijena guma.


- Međutim, još nemamo neka konkretna saznanja, a još manje jasne brojke, no usljed povećanja cijena sirovina i transporta, svakako je očekivati novi rast, nažalost - odgovorili su..

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!