Haos u zračnom saobraćaju

Otkazani svi Lufthansini letovi iz Njemačke

Biznis Klub01.09.22, 17:32h

Otkazani svi Lufthansini letovi iz Njemačke
To je drugi veliki štrajk u samo nekoliko sedmica. Krajem jula Lufthansa je zbog štrajka osoblja na zemlji bila prisiljena otkazati više od 1000 letova

 

 

Zbog jednodnevnog štrajka pilota njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa sutra će otkazati gotovo sve letove, njih više od 800, čime će biti pogođeno više od 130.000 putnika, saopćila je kompanija u četvrtak.

 

Posljedice štrajka mogle bi se osjećati i za vikend. Lufthansini zrakoplovi koji se nalaze u inostranstvu u petak će se vraćati u Njemačku, ali će putnici koji u Njemačkoj presjedaju tek za vikend moći nastaviti put do odredišta.

 

Drugi veliki štrajk u samo par sedmica

 

Štrajkom su pogođeni svi letovi koji polaze iz njemačkih zračnih luka, isključujući letove Eurowingsa, Lufthansine firme kćeri. To je drugi veliki štrajk u samo nekoliko sedmica. Krajem jula Lufthansa je zbog štrajka osoblja na zemlji bila prisiljena otkazati više od 1000 letova.

 

Sindikat pilota za svoje članove traži povećanje plaća od 16 posto, što je uprava dosad odbijala. "Nemamo ni najmanje razumijevanja za aktualni štrajk. Lufthansa je pilotima ponudila više nego povoljan paket", objavila je uprava.

 

Piloti Lufthanse spadaju među najbolje plaćene pilote na svijetu. Početnička godišnja plaća iznosi 70.000 eura, a kapetan s višegodišnjim iskustvom na godinu može zaraditi više od 275.000 eura.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!