Preinačena presuda Općinskog suda koja je bila u njegovu korist

Dr. Dizdarević: Platit ćemo sudske troškove od 20.000 KM pa ćemo dalje ganjati pravdu

Hronika01.09.22, 16:53h

Dr. Dizdarević: Platit ćemo sudske troškove od 20.000 KM pa ćemo dalje ganjati pravdu
“U slučaju da Vrhovni sud potvrdi presudu Općinskog suda i da mi moraju platiti odštetu za klevetu, ja ću te novce donirati za borbu porodice Memić protiv korupcije u pravosuđu”, kaže Dizdarević

 

 

Kantonalni sud u Sarajevu donio je pravomoćnu presudu u slučaju tužbe prof. dr. Kemala Dizdarevića protiv Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i drugih. Riječ je o tužbi koju je Dizdarević podnio u augustu 2014. godine. Dizdarević je tužio KCUS, tadašnjeg generalnog direktora Damira Aganovića, šeficu Pravne i kadrovske službe Dijanu Kreho, neurohirurga dr. Avdulaha Hasanagića i tadašnju glasnogovornicu KCUS-a Biljanu Jandrić, protiv koje je naknadno povukao tužbu.

 

Prvobitno je Općinski sud 2018. godine donio presudu u korist Dizdarevićevu korist, da bi nakon žalbe tuženih Kantonalni sud u Sarajevu donio drugostepenu, pravomoćnu presudu u kojoj je odbijen Dizdarevićev tužbeni zahtjev. Dizdarević je tražio da mu tuženi isplate novčano obeštećenje zbog klevete.

 

Prof. Dizdarević za Raport kaže kako je Kantonalni sud preinačio presudu Općinskog suda koja je bila u njegovu korist i prema kojoj su tuženi morali njemu isplatiti određenu sumu novca zbog klevete te da sada, prema pravosnažnoj presudi Kantonalnog suda, on mora platiti više od 20 hiljada maraka sudskih troškova.

 

“Presuda Kantonalnog suda nije bazirana na nekim novim činjenicama ni dokazima, ali je promijenila prvobitnu presudu Općinskog suda. Naravno, ja kao legalista poštujem presudu Suda i isplatit ću ono što je presuđeno. Pri tome, podnijet ćemo reviziju Vrhovnom sudu jer smo uvjereni da ova presuda treba biti drugačija. Ono što upada u oči jeste to da je Kantonalni sud prije donošenja presude čak tri puta zakazivao ročište, što je netipično i ne dešava se kada je Kantonalni sud u pitanju i na taj način stičemo utisak da su imali tendenciju da povećaju sudske troškove jer su već prethodno odlučili koju će presudu donijeti. Međutim, unatoč tome mi ćemo svoje obaveze izvršiti i idemo dalje da ganjamo pravdu na Vrhovni sud pa ćemo vidjeti šta će biti definitivna presuda”, kaže prof. Dizadarević.

 

Napominje kako je zanimljivo naglasiti da je Kantonalni sud podigao troškove za 7.135 KM i to na taj način što je organizovao tri ročišta, bez nuđenja novih dokaza.

 

“Presuđeno je na osnovu dokaza koje imao Općinski sud i presudio meni u korist. Prema tome, kao da je postojala intencija pa su svjesno sazivali tri ročišta na Kantonalnom sudu. Sudinica koja je pripremila izvještaj, Gordana Mićović, je obrazložila zahtjev za prvim ročište time što želi saslušati stranke i svi su rekli da nemaju šta novo reći. Prema tome, ona uopšte nije nikoga saslušala. Moja advokatica je rekla da ja ne mogu doći jer nisam u BiH. Razlog zbog kojeg je organizovano ročište nije uzeto u obzir. I to govori o intenciji. Inače, bila su tri ročišta 21.01., 15.03, 28.03. Dakle, zadnje ročište je bilo 28. 3., presuda je tek donesena tek sada, pet mjeseci nakon ročišta.

 

Naše je da poštujemo sudske odluke, ali i naravno da se borimo i zato postoji Vrhovni sud. Nije šest hiljada, nego 20 hiljada troškova” govori prof. Dizdarević.

 

On podsjeća da je presudom Općinskog sudu za klevetu u ovom postupku dobio 10 hiljada KM, a da je sada to poništeno od strane Kantonalno suda, te su određeni novi troškovi.

 

“U slučaju da Vrhovni sud potvrdi presudu Općinskog suda i da mi moraju platiti odštetu za klevetu, ja ću te novce donirati za borbu porodice Memić protiv korupcije u pravosuđu”, kaže Dizdarević.

 

Slučaj je povezan sa smrću mlade žene u KCUS-u, čiji su roditelji optuživali KCUS za smrtni ishod i za to da je Dizdarević bio izuzet iz njenog liječenja. Prof. Dizdarević je javno govorio o slučaju, da bi na KCUS-u bila organizirana konferencija za medije, te je zbog onoga što je izrečeno na njoj, on i tužio KCUS i ostale.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još