Dvije godine bio u bjekstvu, navodno boravio i u BiH

Bizarni detalji biografije 'spasioca sa Cetinja' sežu do 2006. i zločina koji je tada potresao Crnu Goru

Hronika13.08.22, 20:32h

Bizarni detalji biografije 'spasioca sa Cetinja' sežu do 2006. i zločina koji je tada potresao Crnu Goru
Porodici Jovanović je odgovorio lično Filip Vujanović, tadašnji predsjednik Crne Gore, koji ih je juna 2008. godine obavijestio je da je za "Nenadom Kaluđerovićem raspisana lokalna, nacionalna i međunarodna potjernica preko Interpola Podgorice, te da operativni podaci policije ukazuju da je on jedno vrijeme boravio u BiH, te da se sada nalazi u Rusiji”

 

 


Nenad Kaluđerović, za koga se veruje da je juče popodne ispalio smrtonosni metak u cetinjskog masovnog ubicu Vuka Borilovića i zaustavio ga na stazi smrti, ima "bogatu" ali i bizarnu biografiju, čiji najzanimljiviji detalji sežu do 2006. godine i još jednog zločina koji je te godine uzdrmao Cetinje.

 

Te 2006. godine, 13. avgusta - skoro 16 godina na dan od krvavog pira Borilovića - oko 22 sata je u Bajovoj ulici na Cetinju, ispred ugostiteljskog objekta Ambasador, ubijen Željko Jovanović. Kako je tada saopštila policija, za ubistvo je bio osumnjičen Nenad Kaluđerović, za kojim je bila raspisana potraga.

 

Isti Nenad Kaluđerović koji je juče ponovo dospio u žižu javnosti. U trenutku pisanja ovog teksta, Kaluđerović je, prema pisanju crnogorskog portala "Standard", poslije ubistva Borilovića pobjegao i policija pregovara s njim da se preda.

 

Dvije godine bio u bjekstvu


Kako su 2006. poslije ubistva Jovanovića pisali mediji, porodica ubijenog Željka Jovanovića je u pismima crnogorskim vlastima tvrdila da je Kaluđeroviću omogućeno da pobjegne poslije ubistva, da cetinjska policija uopšte nije blokirala grad i da ga MUP praktično i ne traži energično.

 

Porodici Jovanović je odgovorio lično Filip Vujanović, tadašnji predsjednik Crne Gore, koji ih je juna 2008. godine obavijestio je da je za "Nenadom Kaluđerovićem raspisana lokalna, nacionalna i međunarodna potjernica preko Interpola Podgorice, te da operativni podaci policije ukazuju da je on jedno vrijeme boravio u BiH, te da se sada nalazi u Rusiji”.

 

Poslije više od dvije godine bjekstva, Nenad Kaluđerović se prijavio pravosudnim organima Crne Gore u novembru 2008, pisao je crnogorski "Monitor". Na suđenju je izjavio da se ne osjeća krivim i da nije ubio Željka Jovanovića. Naveo je da je ranije bio u pritvoru pod sumnjom za pokušaj ubistva, ali da je na kraju oslobođen, te da nije želio da bez razloga bude ponovo zatvaran.

 

Osuđen, pa oslobođen


Prema pisanju "Monitora", u oktobru 2010. Viši sud u Podgorici je nepravosnažno osudio Kaluđerovića na 10 godina zatvora zbog ubistva Željka Jovanovića. U presudi se navodilo da je pri tuči okrivljeni Nenad Kaluđerović iz pištolja nepoznate marke, kalibra 9 mm, prema Željku Jovanoviću ispalio hitac koji ga je pogodio u glavu, nanoseći mu tešku tjelesnu povredu od koje je preminuo u 23.25 časova.

 

Poslije sedam mjeseci, Apelacioni sud Crne Gore je vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje, pred potpuno izmijenjenim sudskim većem. Istog dana je pušten iz pritvora.

 

Apelacioni sud je tvrdio da "činjenice utvrđene u postupku iz posrednih dokaza-indicija nisu dovoljne da bi se donio siguran zaključak da je optuženi Kaluđerović Nenad lišio života oštećenog Jovanović Željka".

 

"Ja ovo ne mogu preživjeti!"

 

Kaluđerović je konačno u oktobru 2012. godine oslobođen optužbe da je ubio Jovanovića. Oslobađajuća presuda je izazvala burnu reakciju Vidosave Jovanović, majke ubijenog Željka. Nakon što je protestovala u sudnici, obezbjeđenje ju je udaljilo iz zgrade suda, a onda je još dvadesetak minuta plakala i klela.

 

Crnogorski mediji su tada pisali da je Vidosava Jovanović tada, vidno potresena, u nekoliko navrata kazala:

 

- Ja više ne mogu ovako, ja ovo ne mogu preživjeti!

 

Tijelo Vidosave Jovanović nađeno je u dva dana kasnije u Morači. Muke je prekratila samoubistvom.

 

Hapšen pod sumnjom za terorizam

 

Medijski trag Kaluđerovića se gubi skoro 10 godina, sve do septembra prošle godine. Tada je hapšen pod sumnjom da je počinio krivično djelo terorizma, pošto je bio dio grupe koja je pokušala da spriječi ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

 

Kako je pisala crnogorska "Pobjeda", N. K. je uhapšen u centru Cetinja, na Balšića pazaru, i odmah sproveden u podgoričku "Limenku", nekadašnje sjedište Centra bezbjednosti Podgorica.

 

Naposljetku, nalaz obdukcije će pokazati da li je Kaluđerović zaista taj koji je ispalio smrtonosni hitac u Borilovića, ili je to učinio neki od policajaca.

 

Kaluđerović i jedna od žrtava Borilovića, Mitar Mitrović, bili su vjenčani kumovi. A Mitrović je bio vjenčani kum i Milošu Martinoviću, čiju je suprugu i dvoje djece Borilović prve ubiobih.

 

 

(Blic.rs, DEPO POPRTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još