DRUGA GODIŠNJICA SMRTI

Ratni portreti Sarajeva: Posthumna izložba fotografija Zorana Kanlića u Galeriji Zvono

Kultura31.07.22, 19:40h

Ratni portreti Sarajeva: Posthumna izložba fotografija Zorana Kanlića u Galeriji Zvono
Izložba će biti otvorena u utorak, 2. avgusta u 18.00 sati u Galeriji Zvono (prostor Galerije Charlama Depot), a posjetioci je mogu pogledati do 15. avgusta

 

 


Povodom druge godišnjice smrti fotografa Zorana Kanlića Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono organizuje izložbu njegovih fotografija. Riječ je o fotografijama ratnih portreta Sarajeva koja se u Zvonu realizuje zahvaljujući ideji i konceptu njegovog prijatelja i kolege, fotografa Zorana Lešića.


Izložba će biti otvorena u utorak, 2. avgusta u 18.00 sati u Galeriji Zvono (prostor Galerije Charlama Depot).


- Ideja odlaska na izložbu fotografija snimljenih za vrijeme rata u Sarajevu definitivno stvara određene predrasude o radovima koje će biti predstavljeni. Zoran Kanlić, svjestan te činjenice, a i pretpostavke da će većina fotografija koje će nastati u Sarajevu za vrijeme rata prikazati razaranja, krv i stradanja, odlučio se za sasvim drugačiji pristup. Obilazio je kafiće i klubove koji su (nekako) radili za vrijeme rata i fotografisao ljude koje je poznavao iz, kako on kaže, „normalnog“ života. Parove koji plešu, prijatelje koji uživaju u cigareti i kafi. Snaga njegovih fotografija leži upravo u tom bolno iskrenom prikazivanju očaja, usamljenosti i praznine čovjeka izgubljenog u ratu. On je tim, na izgled ne-ratnim, fotografijama zapravo dao najvjerniju prezentaciju rata i stradanja civila u ratnom Sarajevu. Crno-bijela tehnika, koju je možda koristio više iz nužnosti, a tek onda kao preferirani izbor, savršeno odgovara raspoloženju. Kanlić je majstorskim printom izvukao najviše iz negativa koje je obrađivao u najneobičnijim okolnostima - napisao je Zoran Lešić povodom Kanlićeve izložbe koja je prvobitno bila predstavljena u Holandiji u sklopu Eastern Neighbor Film Festival – Filmhuis.


Zoran Kanlić rođen je 1954. godine. Život je posvetio fotografiji.


Radio je u sarajevskom Odboru Zimskih olimpijskih igara 1983. i '84. godine. Pravio je fotografije za omote CD-a. Radio je u njemačkoj agenciji Bus. Bio je fotograf na snimanju filma „Savršeni krug“ reditelja Ademira Kenovića. Bio je jedan od prvih fotoreportera magazina Slobodna Bosna i Dani.


Kao oficijelni fotograf Kamernog teatra 55 svojim fotografijama ovjekovječio je većinu najznačajnijih predstava nastalih tokom opsade Sarajeva.


U najtežim vremenima, zahvaljujući vlastitom objektivu, uspijevao je dočarati esenciju ljudske prirode te je stvarao živopisne i magične fotografije koje na poseban način i danas dotiču njegovu publiku.


Tokom karijere priredio je veliki broj samostalnih izložbi u Sarajevu i diljem Evrope.


Jedna od njegovih posljednjih velikih izložbi bila je „NSK država Sarajevo“ u Historijskom muzeju.


Bio je član ULUPUBiH-a.Preminuo je 2020. godine.


Izložba Ratni portreti Sarajeva Zorana Kanlića biće otvorena u Zvonu do 15. avgusta.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!