predsjednik Bh. komiteta CIGRE

Bičakčić upozorava: 'Zaštita građana Kantona Sarajevo od posljedica poskupljenja gasa opet će pasti na kanton'

Hronika22.07.22, 10:39h

Bičakčić upozorava: 'Zaštita građana Kantona Sarajevo od posljedica poskupljenja gasa opet će pasti na kanton'
Nejasno je različito procentualno poskupljenje prirodnog gasa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, iako je ulazna cijena na granici Bosne i Hercegovine, različita u nekoliko dolara, a rast kursa dolara je isti za oba entiteta

 

 


Bosni i Hercegovini osim zaštite potošača usljed visokih cijena, treba osigurati što jeftiniji, pouzdan i siguran dotok prirodnog gasa.


Da zato postoje rešenja, pokazao okrugli sto  na temu „Uloga i značaj prirodnog gasa u energetici Bosne i Hercegovine – Aktuelno stanje i trendovi razvoja”, održan u organizaciji BH K CIGRE krajem maja ove godine na kome je prisustvovalo oko 90 stručnjaka.


Paketom mjera (hitnih, srednjeročnih i dugoročnih) Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) vlastima i privredi želi pomoći da bezbolno prebrode probleme u snabdijevanju prirodnim gasom izazvane ratom u Ukrajini.


Te mjere ukoliko se provedu, garantuju uredno snabdijevanje i grijanje ovim energentom u toku predstrojeće jeseni i zime. Krerirane su nakon sveobuhvatne rasprave o ulozi i značaju prirodnog gasa, aktuelnom stanju i trendovima razvoja koji je ovaj komitet upriličio krajem prošlog mjeseca.


Treba odmah donijeti i hitno primijeniti novu Uredbu o organizaciji i regulaciji gasne privrede jer, donesena 2007.godine nije u skladu sa direktivama Evropske unije, a malo je vremena da se donese dugo očekivani zakon o gasu u Federaciji Bosne i Hercegovine- sugeriše Edhem Bičakčić, predsjednik spomenutog komiteta nakon što su zaključci sa Okruglog stola i njime propisane mjere dobili konačnu formu.


- Što prije bi trebalo pristupiti nabavci i skladištenju prirodnog gasa u državama u okruženju za potrebe vršnog opterećenja tokom zime (oko pet miliona kubnih metara) i dvomjesečne potrošnje u slučaju da Gasprom prekine isporuku prirodnog gasa, oko 50 miliona kubika. Jedna od mjera je da se što prije razmotri mogućnost dopreme tečnog prirodnog gasa (LNG) iz terminala na Krku te uradi projekat i stvore tehničke mogućnosti njegovog korištenja u gasnoj mreži Sarajeva i to prije nego što počne naredna grijna sezona, čime bi se podmirile potrebe u periodu vršnog opterećenja. Podrazumijeva se da je neophodno pojačati aktivnosti oko održavanja magistraslnog gasovoda visokog pritiska Zvornik – Sarajevo – Zenica, ističe Bičakčić.


Mjere vezane za dodatno skladištenje prirodnog gasa su donijele i počele primjenjivati susjedne države Hrvatska i Srbija i tako osigurale snabdijevanje prirodnim gasom pred nadolazeću grejnu sezonu. Koliko vodi računa Srbija o narednoj grejnoj sezoni, govori podatak da nabavlja i dodatne količine uglja, i to dijelom iz Bosne i Hercegovine.


- Ukoliko se pristupi zamjeni prirodnog gasa nekim drugim energentom, treba imati važnu činjenicu da Kanton Sarajevo troši 1200 GWh sati prirodnog gasa, što je energetski gledano gotovo kao i potrošnja električne energije u ovom Kantonu - ističe Edhem Bičakčić.


Što se tiče zaštite građana Sarajeva od posljedica poskupljenja gasa, vjerovatno će to opet najvećim dijelom pasti na kanton.


Međutim, vlade prije toga treba da odgovore na pitanja vezana za cijenu gasa kod krajnjih potrošača.


Nejasno je različito procentualno poskupljenje prirodnog gasa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, iako je ulazna cijena na granici Bosne i Hercegovine, različita u nekoliko dolara, a rast kursa dolara je isti za oba entiteta.


(Press/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!