DEPO INTERVJU/ EDITA ĐAPO, MINISTRICA OKOLIŠA I TURIZMA FBIH

Vruća tema ovog ljeta: 'Svjesni smo da je sezona u jeku... Evo zašto još nije počela primjena vaučera od 200 KM?'

Biznis Klub16.07.22, 13:29h

Vruća tema ovog ljeta: 'Svjesni smo da je sezona u jeku...  Evo zašto još nije počela primjena vaučera od 200 KM?'
Na ovo, ali i brojna druga aktuelna pitanja u vezi dodjele vaučera građanima koji ove godine odluče odmarati u Bosni i Hercegovini, za DEPO Portal govori federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo

 

 

 

Odluka Vlade Federacije BiH, koja je usvojena prije mjesec dana, a tiče se program podrške razvoju turizma u iznosu od pet miliona KM, a od kojih će dva miliona KM biti izdvojena za vaučere građanima u vrijednosti od po 200 KM, jedna je od najaktuelnijih tema ovog ljeta, te interes javnosti ne popušta.


Međutim, u zraku je mnogo pitanja, dilema i nedoumica oko praktične provedbe cijelog projekta, a među njima i pitanje zašto još uvijek nije počela primjena turističkih vaučera, s obzirom da su godišnji odmori u jeku, te da li se namjerno odugovlači?


Na ovo, ali i brojna druga aktuelna pitanja u vezi dodjele vaučera građanima koji ove godine odluče odmarati u Bosni i Hercegovini, za DEPO Portal govori federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.     


Razgovarala: Dina GANIBEGOVIĆ


Poštovana ministrice, građani željno iščekuju turističke vaučere. Kada možemo očekivati da će biti dostupni za korištenje? Dokle je došao cijeli proces?


U toku je postupak odabira digitalnih platformi koje su aplicirale na Javni poziv, po čijem okončanju će punoljetni građani Federacije BiH, uvidom u ponude turističkih paket aranžmana ponuđenih na internet stranicama digitalnih platformi, moći odabrati turistički paket aranžman koji im odgovara te ga elektronskim putem ili na drugi način kupiti (prodaja na licu mjesta), o čemu će građani Federacije BiH biti blagovremeno obaviješteni putem web stranice Ministarstva.


Da li ste zadovoljni odzivom turističkih radnika koji su se prijavili za realizaciju? Koje platforme će nuditi turističke ponude koje će biti subvencionirane?


Na Javni poziv se prijavljuju isključivo digitalne platforme koje prodaju svoj turističke paket aranžmane, a putem koje će biti realizirana prodaja vaučera. Uslovi su postavljeni Odlukom Vlade Federacije BiH i Javnim pozivom koji će objavljen na web stranici Ministarstva i dostupan svim zainteresiranim subjektima. Posebni uslovi iz Javnog poziva za Program vaučera glase:


“KORISNICI SREDSTAVA: Pravna lica registrovana u Federaciji BiH koja pored ostalih aktivnosti posluju  kao internet servisi za prodaju turističko – ugostiteljskih usluga, a ista  su u 2021. godini realizovala  više od 1.000 turističkih paket aranžmana putem online platforme i online plaćanja. Posredstvom ovih pravnih lica izdavat će se  vaučeri punoljetnim građanima  Federacije BiH/domaći turisti.


Da li su postojali neki posebni uslovi koji su trebali biti ispunjeni?


Kriteriji za raspdjelu sredstava su bili:
- Iskustvo od najmanje godinu dana obavljanja poslova internet prodaje;
- Mogućnost plaćanja putem interneta;
- Ostvareno najmanje 1.000 prodatih turističkih paket aranžmana putem internet prodaje u toku 2021. godine;


Sredstva će se raspodijeliti svim pravnim licima u jednakim  iznosima koji budu ispunjavali pored naprijed navedenih kriterija i formalno-pravne uslove iz javnog poziva.
Korisnici sredstava će staviti na raspolaganje punoljetnim građanima Federacije BiH vaučere, po principu: jedan vaučer u iznosu od 200,00 KM – jedan turistički paket aranžman u iznosu od najmanje 250,00 KM.


Da još jednom naglasimo, u postupku je odabir platformi koje će nuditi turističke ponude, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena, putem web stranice.


Možete li detaljno pojasniti kako će porodice moći koristiti vaučere? Recimo, ako četveročlana porodica uplati aranžman od 1000 KM, da li će dobiti četiri vaučera ili samo jedan? Ukoliko je samo jedan, da li je to onda diskriminacija ostala tri člana porodice koji ne mogu koristiti svoje pravo na vaučere? Ukoliko bi svaki član za sebe ugovarao aranžman, onda porodica ne bi mogla boraviti u istoj sobi, nego bi se tretiralo kao četiri odvojena aranžmana...


Svi detalji će biti razrađeni Uputsvom koje će se objaviti na web stranici Ministarstva, nakon odabira digitalnih platformi. Bitno je naglasiti da je nosilac vaučera punoljetni građanin Federacije BiH, što znači da za jednu četvročlanu porodicu vaučere mogu koristiti otac, majka ili punoljetno dijete.


Kako će djeca koristiti vaučere? Da li se tretiraju isto kao punoljetni građani FBiH i imaju pravo na vaučer?


Što se tiče djece (maloljetnika), ostvaruju pravo u ovisnosti od turiostičkog paketa, a obično djeca do 12 godina imaju besplatan smještaj. Ukazujemo da korištenje vaučera kao i generalno korištenje turističkih paket aranžmana ovisi od pounde i potražnje za određenu turističku destinaciju. Intencija Ministarstva nije da dođe do diskriminacije bilo koga, nego je intencija da se multiplicira efekat vaučera na način da nosilac vaučera izvrši i doplatu ostalih turistički usluga koje koristi.


Na koji način će se spriječiti zloupotrebe? Recimo da jedna osoba kupi 10 ponuda, ili da ista osoba uplati različite aranžmane i da za svaki dobije vaučer?


Zloupotrebe su svedene na minimum, tako da jedna osoba može kupiti samo jedan paket aranžman.


Na koji način će se voditi evidencija o osobama koje su iskoristile svoj vaučer? Da li će se registrovati lični podaci građana kao što je matični broj, ili će se gledati bankovna kartica sa koje je uplaćen vaučer? Da li se vaučer daje po aranžmanu ili po osobi?


Vodit će se evidencija o osobama koje su iskoristile vaučer na način propisan Uputstvom, obzirom na zaštitu ličnih podataka trenutno nismo u mogućnosti precizirati sve elemente evidencije. Vaučer se koristi po osobi za odabrani turistički paket aranžman.


Obzirom da su odmori u jeku, a da primjena turističkih vaučera nije počela, pojavili su se komentari da se namjerno odugovlači. Kakav je stav Ministarstva prema ovim navodima?


Svjesni smo da je u jeku turistička sezona i da građani žele koristiti vaučere u ovom period. Međutim, postoje procedure koje Ministarstvo mora ispoštovati pa se time stvorio dojam u javnosti o odugovlačenju cijelog procesa. Stoga će Ministarstvo u najkraćem mogućem roku odabrati platforme i omogućiti građanima Federacije da koriste vaučere. Vaučeri će biti operativni početkom augusta, a njihova iskoristivost je do kraja tekuće godine.


Ukoliko se projekt pokaže uspješnim, da li ministarstvo planira slične akcije uvesti kao redovnu praksu svake godine?


Ministarstvo će pratiti implementaciju i efekte relalizacije iskoristivosti vaučera, prednosti i mane ovog vida promocije destinacije i domaćeg turizma, te će na osnovu stečenih saznanja cijeniti da li uvesti vaučere kao redovnu praksu svake godine.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još