Iz BHRT-a poručuju

Kolega Elvir Bucalo ne omalovažava ćirilicu... Jedini smo medij koji u programu koristi oba pisma i sva tri jezika!

Mediji09.07.22, 18:09h

Kolega Elvir Bucalo ne omalovažava ćirilicu... Jedini smo medij koji u programu koristi oba pisma i sva tri jezika!
Kolega Elvir Bucalo je najavu u svom stilu prilagodio tako da izražava zabrinutost nepoznavanja ćiriličnog pisma u većem dijelu BiH, rekao naprijed navedeno, time ne vrijeđajući građane koji korste ćirilično pismo. U odjavi emisije kolega Bucalo se izvinio svima onima koji nisu razumijeli njegovu poruku - napominju iz BHRT-a

 

 

 

 

S ciljem informiranja javnosti, a referirajući se na pisanje pojedinih medija o tzv. “omalovažavanju ćiriličnog pisma” u najavi voditelja/urednika emisije BHT1 uživo Elvira Bucala, ovim putem želimo pojasniti sljedeće:


Naime, u petak 1.7. 2022. u emisiji BHT1 uživo nakon najavne špice koja je bila na ćirilici urednik/voditelj Elvir Bucalo je rekao "Za one koji nisu mogli da pročitaju ove hiroglife kojima je napisan naziv naše emisije ja ću vam prevesti - BHT1 uživo ćirilicom ".


Kolega Elvir Bucalo je najavu u svom stilu prilagodio tako da izražava zabrinutost nepoznavanja ćiriličnog pisma u većem dijelu BiH, rekao naprijed navedeno, time ne vrijeđajući građane koji korste ćirilično pismo. U odjavi emisije kolega Bucalo se izvinio svima onima koji nisu razumijeli njegovu poruku.


Ni na koji način kolega Bucalo, pa ni BHRT ne omalovažavaju nijedno zvanično pismo u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, BHRT je jedini medij koji u svom programu potpuno ravnopravno koristi oba pisma i sva tri jezika konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.


Napominjemo da je kolega Bucalo svoj radni vijek proveo radeći na promociji pomirenja, suživota i njegovanju različitosti, što potvrđuju njegovi brojni prilozi, tekstovi, emisije pa i video zapisi koji su dostupni javnosti, a na kojima se vidi da je kolega Bucalo upravo suprotno od onoga kakvim ga pojedini mediji, političari i osobe iz javnog života kroz društvene mreže žele predstaviti.


Nastavit ćemo odgovorno čuvati oba pisma i sva tri jezika, tj. jezike kultiru i tradiciju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini kao što je to bilo i do sada.


Preuzimanje i objavljivanje pojedinih dijelova programskih sadržaja koji su uzeti iz konteksta u svrhu politikanstva nećemo tolerirati.


Pozivamo i ovim putem sve one koji imaju mehanizme u zakonodavnim tijelima vlasti u BiH da rade na iznalaženju zakonskih rješenja za stabilno finansiranje BHRT-a, a sve one koji krše Zakon o javnim emiterima u Republici Srpskoj da svoje obaveze počinju izvršavati i poštovati Zakon.


Napominjemo da od 2017. godine BHRT nije naplatio od RTRS-a, a time ni iz RS ni jednu KM od dijela pretplate koja po zakonu pripada.


Bez obzira na vrlo tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazi BHRT i svakodnevnim napadima u javnosti kroz pojedine medije naručenim tekstovima o BHRT-u od strane određenih politika i pojedinaca koji nas pokušavaju okarakterizirati kao diskrimintatorski, politički, manipulativni medij, ugasiti nas, ovim putem još jednom poručujemo da nikada nećemo dozvoliti da se u programu vrši diskriminacija ili omalovažavanje bilo koga, te da ćemo i dalje raditi profesionalno poštujući etička načela novinarstva - navodi se u saopćenju BHRT-a.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 63

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još