Ponovio ono što slušamo već duže vrijeme

Varhelyi: Nećemo ublažavati pristupni proces, BiH mora ispuniti 14 prioriteta

Front17.06.22, 15:24h

Varhelyi: Nećemo ublažavati pristupni proces, BiH mora ispuniti 14 prioriteta
Još uvijek čekamo na zemlju da to ispuni. Ako bismo ponovo pregovarali o uslovima koji su jasno izneseni, onda bismo pravili ublažavanje pristupnog procesa i to je nešto što nećemo raditi, kazao je komesar za proširenje Oliver Varhelyi

 

Evropska komisija je danas dala preporuku da se Ukrajini i Moldaviji daju evropska perspektiva i kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, te da se Gruziji da evropska perspektiva, a da se kasnije odlučuje o kandidatskom statusu. Na pitanje novinara zašto danas nije bilo odluke o Bosni i Hercegovini i našem kandidatskom statusu, komesar za proširenje EU je ponovio ono što slušamo već duže vrijeme.

 

„Kada se radi o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine ona također vodi svoj pristupni proces. To je proces baziran na meritumu i to je predsjednica podvukla i primjenjuje se na svaku pojedinu zemlju kandidata. Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 prioriteta koji su navedeni u našem mišljenju koje je potvrđeno od Evropskog vijeća. Još uvijek čekamo na zemlju da to ispuni. Ako bismo ponovo pregovarali o uslovima koji su jasno izneseni, onda bismo pravili ublažavanje pristupnog procesa i to je nešto što nećemo raditi“, kazao je komesar za proširenje Oliver Varhelyi, prenosi N1.

 

Varhelyi se također osvrnuo na situaciju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom za koju je kazao da je žrtva unutrašnje politike u Sofiji i da nema nikakvih pomaka, ali je na dodatno novinarsko pitanje kazao kako će Evropska komisija pokrenuti proces pregovora i bez saglasnosti Bugarske i da se radi o danima, a ne o sedmicama ili mjesecima kada će se to desiti.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još