Evropska perspektiva

Ukrajina dobila preporuku za kandidatski status u EU. Milanović: Status kandidata Ukrajini treba uvjetovati istim za BiH

Front17.06.22, 12:42h

Ukrajina dobila preporuku za kandidatski status u EU. Milanović: Status kandidata Ukrajini treba uvjetovati istim za BiH
Postane li Ukrajina kandidat za EU, hrvatska vlada mora kategorički uvjetovati da istoga dana to postane i Bosna i Hercegovina, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u petak u Ohridu

 

 

Evropska komisija preporučuje da Ukrajina bude proglašena kandidatom za članstvo u Evropskoj uniji, čime se još više približavaju njene nade da će se pridružiti EU.

 

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dala je izjavu o zahtjevima Ukrajine za članstvo u EU, kao i Moldavije i Gruzije, javlja BBC.

 

- Imamo jednu jasnu poruku - a to je, da Ukrajina zaslužuje evropsku perspektivu, da, Ukrajinu treba pozdraviti kao zemlju kandidatkinju. Čitav proces je zasnovan na zaslugama, napredak u potpunosti zavisi od Ukrajine. Dakle, Ukrajina je ta koja ga ima u svojim rukama - kazala je ona.

 

Milanović: Status kandidata Ukrajini treba uvjetovati istim za BiH

 

 

Postane li Ukrajina kandidat za EU, hrvatska vlada mora kategorički uvjetovati da istoga dana to postane i Bosna i Hercegovina, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u petak u Ohridu.

 

Čelnici Francuske, Njemačke i Italije sastali su se u četvrtak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u Kijevu i poručili mu da podržavaju status kandidata za Ukrajinu. 

 

"Ako Ukrajina može dobiti status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi, i iz kojeg želim da što prije izađe, čitava po mogućnosti, onda nulta točka hrvatske vanjske politike, nacionalne politike, sigurnosne politike treba biti da status kandidata dobije i Bosna i Hercegovina", rekao je Milanović. 

 

Hrvatski predsjednik naglašava da se kandidatskom statusu Ukrajine ne protivi. 

 

"Ali je BiH u sigurnosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga, ni ekonomskog ni sigurnosnog ni ljudskog, da BiH ne dobije taj status ako ga dobije Ukrajina", kazao je.

 

"Očekujem da vlada i njezini predstavnici, kad će se govoriti o davanju statusa kandidata Ukrajini, da kategorički uvjetuju da ga dobije i BiH", rekao je. 

 

"Ukrajina kandidat? U redu. BiH kandidat istog dana", naglasio je Milanović, javlja Hina. 

 

Milanović sudjeluje na Prespanskom forumu na Ohridu i u petak se sastao sa sjevernomakedonskim kolegom Stevom Pendarovskim

 

Makedonija status kandidata već dugo ima, ali početak pregovora blokira Bugarska. Milanović se toj blokadi protivi i nekoliko je puta javno zamjerio službenoj Sofiji na tome. 

 

"Status kandidata, to je neka nada. S tom nadom Makedonija živi već predugo. Čudi me da je nisu izgubili i postoji opasnost da se ljudi okrenu od toga, da shvate da ih se vuče za nos", kazao je. 

 

"Na Bugarima je da vide kud to vodi i da ti pregovori krenu", kazao je Milanović. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još