Edin Forto nakon sastanka u Briselu

'EU treba saveznike u progresivnim snagama, a građani trebaju za njih glasati u oktobru. Jedino to nas može povesti naprijed'

Front13.06.22, 10:30h

'EU treba saveznike u progresivnim snagama, a građani trebaju za njih glasati u oktobru. Jedino to nas može povesti naprijed'
'Nikakav progres nije napravljen u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, osim tamo gdje koalicija s državnog nivoa nije na vlasti. Ništa od 14 prioriteta neophodnih za kandidatski status BiH u EU nije ispunjeno', izjavio je predsjedik Naše stranke

 

 

Jedan od potpisnika Sporazuma o principima za osiguranje funkcionalne BiH, koji je potpisan jučer u Briselu, bio je Edin Forto, predsjednik Naše stranke. O jučerašnjem sastanku Forto kaže:

 

- Na sastanku sam prisustvovao kao lider stranke koja je parlamentarna na državnom nivou i koja je nebrojeno puta potvrdila, konkretnim radom, da je spremna primijeniti EU principe upravljanja i u BiH. Tamo gdje nismo vlast, to smo radili kroz prijedloge inicijativa i zakona, koje je većina, oličena u nacionalnim strankama, zdušno odbacivala. Tamo gdje smo u vlasti, prije svega mislim na Kanton Sarajevo, ali i na Tuzlanski kanton gdje smo također jedan dio mandata proveli u vlasti, učinili smo dosta toga, prije svega u borbi protiv korupcije. Dakle, priča zbog koje smo se jučer sastali u Briselu, je ustvari naša priča i mi nismo niti ćemo ikad biti njeni opstruktori. To sam rekao i gospodinu Charlesu Michelu, da poštujemo EU institucije i insistiramo na vraćanju BiH na evropski put. Rekao sam mu također da smo isto tako svjesni činjenice da su na tom sastanku bile osobe koje građanima BiH blokiraju evropski put. Nismo sigurni da li velike EU institucije vide razliku između različitih političkih opcija u BiH, ali ono što znam je da građani BiH vide.

 

Volio bih da građanima BiH povodom ovog sastanka mogu reći nešto novo, ali u suštini sve je isto. Ko je radio na bh. evropskom putu, nastavit će i dalje na tom da radi. Ko je opstruirao, nastavit će i dalje da opstruira. EU treba isključivo saveznike tražiti u progresivnim snagama, a građani trebaju za njih glasati u oktobru. To je jedino što nas može povesti naprijed. Jasno je iz Izvještaja Evropske komisije za BiH objavljenog krajem 2021. da smo posljednji u regiji u napretku prema EU. Nikakav progres nije napravljen u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, osim tamo gdje koalicija s državnog nivoa nije na vlasti. Ništa od 14 prioriteta neophodnih za kandidatski status BiH u EU nije ispunjeno.

 

Sve to u izvještaju napisala je sama Evropska komisija sasvim jasno prepoznajući krivce, koje je opet pozvala na sastanak nudeći im priliku da daju još jedno obećanje na čije ćemo ostvarenje uzaludno trošiti vrijeme, jer ga krivci za trenutno stanje ne mogu ispuniti. Vjerujem da će građani osjetiti promjenu kada državom ne bude upravljala koalicija koja promjenu niti želi niti radi na tome da se desi - izjavio je Forto.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!