U uslovima velike energetske i ekonomske krize u svijetu

Cijene divljaju: Odmah zabraniti izvoz oblovine i peleta

Biznis Klub09.06.22, 07:57h

Cijene divljaju: Odmah zabraniti izvoz oblovine i peleta
'Podaci nisu nimalo ohrabrujući. Ako se u ovom pogledu ništa ne promijeni, stanovništvo RS i FBiH će biti pod ćebadima, a Italijani i Nijemci bi se grijali na domaći pelet, što treba zaustaviti', rekao je ministar Staša Košarac

 

 

BiH što prije treba da zabrani izvoz oblovine, ogrevnog drveta i peleta, što bi za rezultat imalo kako bolju snabdjevenost domaćih prerađivača i građana, tako i pad cijena ovih energenata.

 

Iz Privredne komore RS ističu da ogrevno drvo i pelet poskupljuju po inerciji, i više nego što je opravdano. 

 

– Ovakvo stanje je nametnulo tržište. Zbog nestašice se malo pravi panika što, uz povećanu tražnju, diže cijenu ovih energenata. Bilo bi dobro da se zaustavi njihov izvoz dok se ne stabilizuje domaće tržište, pa ni cijene neće biti ovako visoke – kaže za Srpskainfo predsjednik Udruženja šumarstva i prerade drveta Lazo Šinik.

 

Dodaje da bi se zabranom izvoza drvnih sortimenata poboljšala snabdjevenost naših prerađivača.

 

– Krajem prošle godine ocijenjeno da treba učiniti nešto da se pokrene inicijativa za zabranu izvoza oblovine, a izbijanjem ukrajinske krize u prvi plan je izbio problem snabdjevenosti energentima. Svakako, o izvozu se može razmišljati nakon što se podmire potrebe domaćih kupaca – ističe Šinik.

 

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštili su da će ove sedmice sačiniti odluku o privremenoj zabrani izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta, uz nadu da će Savjet ministara za 15 do 20 dana donijeti takvu odluku.

 

– Podaci nisu nimalo ohrabrujući. Ako se u ovom pogledu ništa ne promijeni, stanovništvo RS i FBiH će biti pod ćebadima, a Italijani i Nijemci bi se grijali na domaći pelet, što treba zaustaviti – rekao je ministar Staša Košarac.

 

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je za četiri mjeseca 2022. izvezeno ogrevnog drveta u vrijednosti skoro 29,2 miliona KM, što je za 19,9 odsto više nego u istom periodu lani. U ovoj godini izvezli smo peleta za 9,56 miliona KM ili 91 odsto više nego za četiri mjeseca 2021, dok je  neobrađenog drveta za četiri mjeseca ove godine izvezeno u vrijednosti od 16,55 miliona KM ili čak 365 odsto više nego u istom periodu 2021.


– U ovoj godini značajno je porastao izvoz šumskih sortimenata i neobrađenog drveta, odnosno oblovine. Iako je više od pola teritorije BiH prekriveno šumama, drvoprerađivači su, zbog značajnog izvoza, prinuđeni da uvoze sirovinu. Poremećaji na globalnom nivou u lancima snabdijevanja, kao i nedavna odluka Vlade Srbije da uvede privremenu zabranu izvoza za određene proizvode iz šumarstva i drvne industrije, zasigurno će doprinijeti većem pritisku ino-potražnje na tržište BiH. U uslovima velike energetske i ekonomske krize u svijetu, mnoge zemlje uvode mjere zaštite domaće proizvodnje, zbog čega bi i BiH trebalo blagovremeno i adekvatno da reaguje – rekli su u Komori.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još