Destabilizirajuće aktivnosti

Objavljeni detalji: Zašto su Čavara i Šeranić na crnoj listi SAD-a

Front06.06.22, 16:51h

Objavljeni detalji: Zašto su Čavara i Šeranić na crnoj listi SAD-a
Čavara i Šeranić su dodatno označeni kao odgovorni ili saučesnici, ili zbog toga što su direktno ili indirektno učestvovali u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu

 

 

 

Ministarstvo trezora SAD objavilo je detalje sankcije Marinku Čavari, predsjendiku FBiH i ministru zdravlja RS Alenu Šeraniću.

 

Evo objašnjenja:

 

marinko-cavara

 

Marinko Čavara, predsjednik FBiH, odgovoran je za imenovanje sudija u Ustavni sud FBiH.


Čavara je od 2019. godine odbijao da imenuje sudije sa lista kandidata koje je dostavio Visoki sudski i tužilački savjet za popunu upražnjenih mjesta u Sudu. Odbijanjem da nastavi sa ovim nominacijama, Čavara je blokirao funkciju sudskog vijeća za vitalni nacionalni interes, tijela određenog broja i sastava sudija Ustavnog suda FBiH koje je amandmanima na Ustav FBiH 2002. godine stvorio Visoki predstavnik za BiH. VNI ima za cilj da se bavi ključnim pitanjima koja su pokrenuli delegati u Domu naroda FBiH. Ima ključnu ulogu u ustavnom funkcioniranju FBiH, a njeno postojanje je neophodno za ispunjavanje demokratskih funkcija FBiH. Svojim nečinjenjem, Čavara je držao kao taoca funkciju panela VNI radi unapređenja njegovih i političkih interesa svoje stranke.

 

Čavara je određen da je odgovoran ili saučesnik u, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili djelo koje je opstruiralo ili ugrozilo provedbu bilo kojeg regionalnog sporazuma o sigurnosti, miru, saradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili odgovornosti mehanizam vezan za zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018. godine; Ohridski okvirni sporazum iz 2001. godine; Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244; Dejtonski sporazum; zaključke Vijeća za implementaciju mira održane u Londonu u decembru 1995., uključujući odluke ili zaključke Visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora; ili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ili, u odnosu na bivšu Jugoslaviju, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

 

Čavara je dodatno označen kao odgovoran ili saučesnik, ili zbog toga što je direktno ili indirektno učestvovao u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

 

Ovo je objašnjenje za Šeranića:

 

alen-seranic


 
U sklopu posvećenosti SAD da se suprotstavi destabilizirajućim aktivnostima u BiH, Trezor je nedavno imenovao člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, u skladu sa E.O. 14033. Dodik je nastojao unaprijediti secesiju Republike Srpske (RS) potkopavanjem autoriteta državnih institucija BiH, uključujući državnu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva. OFAC je danas odredio Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, da se dalje bavi ovim destabilizirajućim ponašanjem.

 

Šeranić je podstakao secesionističke napore RS za vođenje implementacije Zakona o lijekovima i lijekovima RS, koji je njegovo ministarstvo dostavilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje. Ovaj zakon, koji tek treba da stupi na snagu, uspostavio bi novu agenciju za lijekove isključivo u RS i time narušio nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva na državnom nivou. Šeranić je javno priznao da ovaj zakon odražava funkcije državne agencije za lijekove, osim što agencija koju formira prenosi ovlaštenja sa državne agencije na regulatorno tijelo za lijekove i medicinske proizvode u RS. Budući da institucija na državnom nivou postoji i služi RS i FBiH, uspostavljanje ove nove agencije na entitetskom nivou ometa ili prijeti implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Šeranić je određen da je odgovoran ili saučesnik u, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili djelo koje je opstruiralo ili ugrozilo provedbu bilo kojeg regionalnog sporazuma o sigurnosti, miru, saradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili odgovornosti mehanizam vezan za zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018. godine; Ohridski okvirni sporazum iz 2001. godine; Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244; Dejtonski sporazum; zaključke Vijeća za implementaciju mira održane u Londonu u decembru 1995., uključujući odluke ili zaključke Visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora; ili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ili, u odnosu na bivšu Jugoslaviju, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

 

Šeranić je dodatno određen za odgovornost ili saučesnik, ili za direktno ili indirektno angažovanje u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još