Nakon što je otkazan dolazak ruskog šefa diplomatije u Srbiju

Vučić razgovarao s ruskim ambasadorom, koji ga je upoznao s razlozima zbog kojih Lavrov nije došao u Beograd

Front06.06.22, 12:24h

Vučić razgovarao s ruskim ambasadorom, koji ga je upoznao s razlozima zbog kojih Lavrov nije došao u Beograd
Vučić je kazao da će o nedolasku ruskog ministra Lavrova više govoriti večeras, u Dnevniku Radiotelevizije Srbije

 

 

 

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se danas s ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koji ga je upoznao s razlozima zbog kojih ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov nije došao u Beograd.

 

"Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko obavijestio me o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i donio dokumente koji to potvrđuju", objavio je Vučić na Instagramu.

 

Također, Vučić je kazao da će o nedolasku ruskog ministra Lavrova više govoriti večeras, u Dnevniku Radiotelevizije Srbije.

 

Inače, Crna Gora, Bugarska i Sjeverna Makedonija zatvorile su svoj zračni prostor za zrakoplov koji je trebao prevesti ministra Lavrova u Beograd.

 

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas da bi uvođenje sankcija Rusiji moglo naštetiti ekonomiji i socijalnoj sferi Srbije.

 

"Ekonomija Srbije je veoma vezana, u pozitivnom smislu s Rusijom. Svako razumije da bi antiruske sankcije dovele do značajne štete za ekonomiju i socijalnu sferu", kazao je Bocan Harčenko.

 

Navodeći razloge zbog kojih smatra da Beograd neće uvesti sankcije Rusiji, ambasadpr je naveo službeni stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, dojam iz osobnih kontakata s njim te mišljenje apsolutno velike većine građana Srbije.

 

Na pitanje koji je sistem međusobnih plaćanja sa Srbijom, naveo je da je Srbija prijateljska zemlja, te da je zato način plaćanja ostaje isti.

 

"Istodobno, u našoj trgovini u cjelini je postavljen zadatak prelaska na plaćanje u nacionalnim valutama, i ono će se postupno rješavati", dodao je Bocan Harčenko.

 

On je rekao da status Srbije kao kandidatkinje za ulazak u EU "apsolutno nije smetnja za razvoj bilateralnih odnosa", ukoliko Beograd bude provodio politiku koju vodi sada, prenosi Beta.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još