'Još nismo savladali teleportaciju'

Reuters: Otkazana posjeta Lavrova Srbiji, Vučić se danas obraća javnosti

Front06.06.22, 07:53h

Reuters: Otkazana posjeta Lavrova Srbiji, Vučić se danas obraća javnosti
Ranije u nedjelju beogradski mediji objavili su da se Crna Gora pridružila Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji u namjeri da u svom zračnom prostoru onemogući prelet zrakoplovu kojim bi Lavrov sutra trebao doputovati u Beograd

 

 

 

Posjet ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova Beogradu je neizvjestan, objavila je u nedjelju navečer Radio-televizija Srbije pozivajući se na neslužbena saznanja, dan prije nego bi visoki ruski dužnosnik trebao posjetiti Srbiju. Reuters pak prenosi neslužbene izjave visokog ruskog dužnosnika ministarstva za Interfax da je posjet otkazan, javlja Hina a prenosi N1.

 

Kremlj je ranije objavio da će Lavrov biti u posjetu toj zemlji 6. i 7. juna.

 

O posjetu Lavrova večeras u dnevniku RTS-a govorit će osobno srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, najavljeno je u nedjelju.

 

Ranije u nedjelju beogradski mediji objavili su da se Crna Gora pridružila Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji u namjeri da u svom zračnom prostoru onemogući prelet zrakoplovu kojim bi Lavrov sutra trebao doputovati u Beograd.

 

“Večernje novosti” objavile su fotokopiju dokumenta crnogorskog ministarstva vanjskih poslova s oznakom “nije odobreno”, s datumom 5. juna 2022., koji je odgovor na verbalnu notu ruskog ambasadora u Podgorici od 3. juna.

 

“Novosti” navode kako “nije isključeno da rampu ruskom šefu diplomatije spusti i BiH, pridružujući se sankcijama koje je Ruskoj Federaciji uvela EU”.

 

Viši dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova kazao je neslužbeno za ruski Interfax kako je posjeta otkazana. “Još nismo savladali teleportaciju”, kazao je, prenosi Reuters.

 

Brnabić: Situacija iznimno komplicirana

 

Srbijanska premijerka Ana Brnabić rekla je ranije u nedjelju za provladinu TV Pink da je situacija u vezi s posjetom Lavrova “iznimno komplicirana”.

 

Brnabić je rekla da posjet ruskog ministra vanjskih poslova stavlja Srbiju “u iznimno tešku situaciju” jer “u ovom trenutku niko u svijetu ni s kim ne želi ni razgovarati”, a “još manje” se uzajamno čuti.

 

“Nevjerovatno je da je danas situacija u Evropi i svijetu takva da se predsjednik jedne države treba baviti takvim stvarima kao što je logistika putovanja ministra vanjskih poslova druge zemlje, od čega ovisi hoće li on doći ili neće”, navela je Brnabić.

 

Vučić je prije dva dana, govoreći o dolasku Lavrova u Srbiju, rekao da je posjeta planirana i da je protokolom ustanovljeno kako bi trebao izgledati, ali je naglasio da u vezi tog posjeta ima nekih “drugih problema”.

 

“Moguće da sve bude u redu, a moguće i da ne bude”

 

“Strpite se, dan-dva, moguće da sve bude u redu, a moguće i da ne bude”, rekao je Vučić.

 

Iz Vučićevog ureda u nedjelju popodne najavljeno je da će se u ponedjeljak ujutro sastati s ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, ali teme tog razgovora nisu navedene, dok beogradski mediji nagađaju da bi to mogla biti upravo “komplicirana situacija” vezana uz posjet Lavrova.

 

Kremlj je prošle sedmice najavio posjet Lavrova Beogradu 6. i 7. juna, a glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na brifingu za medije rekla je da će se šef ruske diplomacije sastati s predsjednikom Srbije, ministrom vanjskih poslova, predsjednikom Skupštine i srpskim patrijarhom.

 

Planirano je da teme razgovora sa srpskim dužnosnicima budu politička i ekonomska suradnja Rusije i Srbije, te “druga aktualna pitanja međunarodne politike”, rekla je Zaharova.

 

Posjeta Lavrova najavljena je u vrijeme pritisaka zapadnih zemalja i Evropske unije na Srbiju da se pridruži sankcijama međunarodne zajednice protiv Rusije, a nakon nedavnog razgovora ruskog predsjednika s Vučićem o aranžmanu i cijeni isporuke ruskog plina Srbiji.

 

Istodobno, najavu njegova dolaska prate i poruke srbijanske oporbe i građanskog društva državnom vrhu da je posjet neprimjeren u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još