Tržište nekretnina poludjelo

Za kvadrat stana izdvaja se više od dvije plaće, a prodaja ne jenjava: Novogradnja skuplja u Banjaluci nego u Sarajevu

Biznis Klub27.05.22, 09:40h

Za kvadrat stana izdvaja se više od dvije plaće, a prodaja ne jenjava: Novogradnja skuplja u Banjaluci nego u Sarajevu
U prvom kvartalu ove godine u BiH je prodato ukupno 627 novih stanova, a tek kada uporedimo podatke entitetskih zavod za statistiku, dobijemo zanimljiv podatak

 

 

 

Stanogradnja na jenjava u Bosni i Hercegovini uprkos visokoj inflaciji i skoku cijena građevinskog materijala.

 

U prvom kvartalu ove godine izgrađena su 622 stana, što predstavlja nominalni rast za 15,5 posto u odnosu na isti period 2021. godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

 

Istovremeno, na kraju prvog kvartala ove godine bilo je 4.618 stanova u izgradnji, što je više za 8,2 posto nego na kraju prvog kvartala 2021. godine. Potražnja za stanovima takođe je u porastu - u prvom kvartalu prodato je 627 nоvih stаnоvа, što je 1,5 posto više nego u istom kvartalu prošle godine.

 

Prosječna cijena prodatih novih stanova iznosila je 2.248 KM i u usporedbi sa cijenom u 2021. godini veća je za 23 posto, a u odnosu na prvi kvartal 2021. veća za 24,9 posto.

 

U prosječnoj cijeni stana od 2.248 KM, najveću stavku čine cijene gradnje i dobit izvođača koje iznose 1.426 KM, na plaćanje građevinskog zemljišta ode 226 KM, a ostatak od 596 KM predstavljaju ostali troškovi uključujući PDV.

 

Stanovanje u Bosni i Hercegovini postalo je ogroman luksuz. Cijene stanova koji se grade za prodaju iz dana u dan rastu s obzirom na poremećaj cijena građevinskog materijala s kojima se susreću građevinske kompanije. 

 

Ostali troškovi 

 

Kako prikazuju podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosječna cijena prodanih novih stanova u provom tromjesečju u BiH iznosila je 2.248 KM po kvadratnom metru. Za godinu dana, cijena kvadratnog metra poskupjela je za 447 KM ili za gotovo 25 posto. Prema analizama državne agencije za statistiku BiH, prosječna cijena prodanih novih stanova u prvom tromjesečju prošle godine iznosila je 1.801 KM. 

 

"U usporedbi s prosječnom cijenom prodanih novih stanova u 2021. godini, prosječna cijena je veća za 23 posto, te u odnosu na prvo tromjesečje 2021. godine veća je za 24,9 posto", kazali su iz ove agencije. 

 

Analiza Agencije za statistiku BiH pokazuje da je broj prodanih novih stanova u prvom tromjesečju 2022. godine, u odnosu na prvo tromjesečje 2021., veći za 1,5 posto. U odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2021. godini manji je za 32,3 posto. Za godinu dana, kvadrat građevinskog zemljišta poskupio je sa 185 na 226 KM, u prosjeku. Cijena gradnje i dobit izvođača povećani su s 1.141 na 1.426 dok su ostali troškovi porasli s 475 na 596 KM. 

 

Praveći usporedbu, zaključuje se da je kvadratni metar stana u prvom tromjesečju ove godine koštao više od dviju prosječnih plaća u BiH, a koja je u martu ove godine iznosila 1.092 KM. 

 

Strahovit rast 

 

Ali, uspoređujući cijene s kojima raspolažu agencije za nekretnine, vidljivo je da je za kvadrat stana nerijetko potrebno izdvojiti i više novca od dviju prosječnih plaća. Inače, cijena kvadrata stana strahovito je rasla, posebice u većim bh. gradovima, a u glavnom gradu, Sarajevu, prema procjenama, po kvadratu bilo je potrebno izdvojiti 20 do 30 posto u odnosu na godinu ranije. Primjerice, u Novom Sarajevu cijena kvadrata kretala se od 3.000 do 4.000 KM u novogradnji, a na pojedinim lokacijama dosezala je čak 6.000 KM. Raspon za staru gradnju u Banjoj Luci je između 2.300 i 2.600 maraka po kvadratnom metru. Cijene u novogradnji u prosjeku su 3.500 maraka po kvadratu, a u užem središtu grada i do 5.000 maraka. Prosječna cijena kvadrata u Mostaru je 2.500 KM, iako će, kako su i ranije potvrdili agenti za nekretnine, rasti na 3.000 maraka.

 

Dakle, u prvom kvartalu ove godine u BiH je prodato ukupno 627 novih stanova, podaci su Agencije za statistiku BiH. Ali, tek kada uporedimo podatke entitetskih zavod za statistiku, dobijemo zanimljiv podatak.

 

Naime, mnogo više novih stanova prodato je u Repubici Srpskoj nego u Federaciji BiH, a cijene u Banjoj Luci su mnogo više nego u Sarajevu.

 

Podaci za Federaciju BiH

 

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u prvom tromjesečju u FBiH je prodato 265 novih stanova na području ovog entiteta.

 

Samo u Sarajevu je prodato 117 novih stanova, a u ostalim opštinama 148. Prosječna cijena najviša je u Sarajevu – 2.359 KM po kvadratu, a u ostalim opštinama u FBiH zbirno oko 1.874 KM.

 

Podaci za RS

 

S druge strane, u Republici Srpskoj su u prva tri mjeseca godine prodata 362 stana po prosječnoj cijeni od 2.378 KM po kvadratu. U Banjaluci je u prva tri mjeseca ove godine prodato 119 stanova po prosječnoj cijeni od čak 3.627 KM po kvadratu.

 

Ekonomista Željko Rička za UNU kazao je da je najgora moguća varijanta upravo investiranje u nekretnine. 

 

"To je najgora opcija finansijskog tržišta. S druge strane političke igre i kalkulacije, prijetnje ratom i slično urušava tržište kapitala i smanjuje želju građana da investiranjem. Dakle nema ambijenta za investiranje", naglasio je Rička.

 

Dodao je da su nekretnine trenutno atraktivno tržište, koje međutim ne stvara dodatnu vrijednost i ne doprinosi razvoju. 

 

Moguć slom tržišta

 

"Tržište je prezasićeno, bojim se da se i kod nas može desiti slom tržišta nekretnina. Samo se gradi i prodaje, ali to ne može dugo trajati. Naši građani koji su otišli u inostranstvo kvadratni metar stana u BiH vide kao jeftinu investiciju, ali niko ne razmišlja kakvi su troškovi ulaganja u nekretninu, svašta se tu treba plaćati. A ukoliko nema opcija da se tako lako iznajmi, a očito je da nema, onda se može desiti isto što je se desilo 2014. godine u SAD, a kad su pitanju hipoteke", pojasnio je Rička. 

 

Prema njegovim riječima, ukoliko se ne otvore dodatni kanali za investiranje, moguće je da će kvadrat stana ili kuće početi gubiti na vrijednosti. 

 

"Jednostavno vrlo je teško nekretninu pretvoriti u nešto što donosi profit. Bojim se da mi idemo u tom pravcu, te da će se to tržište prije ili kasnije doživjeti slom. Ipak, osnovni problem je što se nema u šta ulagati, dakle nije se država potrudila da stvori uvjete za ulaganje ili osmisli programe za one koji bi htjeli investirati. Pa mogli su barem dati mogućnost da građani ulažu u državne obveznice, svi to rade. Zašto država ne imetuje obveznice koje mogu kupovati građani, a ne samo banke ili uopćeno fizička lica. Ovako banke to kupuju i to ušteđevinom građana. Mogli su se osmisliti projekti u obnovljivoj energiji u koju će građani investirati", istakao je Rička. 

 

(UNA TV, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još